
17:18, Вчора
Надійне джерело
Чому ціни на каву ростуть і чи вигідно займатися кавовим бізнесом в Україні — відповідь експерта

Фото: 0532.ua
Лате, американо, капучино, еспресо… Щодня полтавці обирають щось із цього переліку. Кава поки що не стала на вагу золота, але її вартість невпинно зростає. Попит на кавові зерна високий, а низка факторів спричиняє подорожчання, і ціни ростуть, мов на дріжджах.
У Полтаві, наприклад, еспресо та американо коштують до 70 гривень, а капучино та лате – до 100 гривень за порцію. Якщо щодня дозволяти собі чашку кави, за місяць набігає чимала сума. Наприклад, лише на лате за п’ять робочих днів можна приблизно витратити 500 гривень, а за 20 днів — орієнтовно 2000 гривень.
Можливо, вигідніше придбати кавоварку? Кілограм зерен арабіки коштує від 300 до 1000 гривень, але ціни на них так само продовжують зростати. Чому ж кава дорожчає? Які фактори на це впливають? Про це журналісту 0532.ua докладніше розповів кавовий експерт та власник мережі кав’ярень «Gangster Coffee» Олександр Сенчук.


За словами експерта, на цінову політику впливають кілька ключових факторів. Перший – курс долара, другий – витрати на електроенергію, а третій – неврожайність.
«Долар зростає – і кава дорожчає. Це очевидно. Другий фактор – обсмаження зерен, адже тут використовують електроенергію та газ, хоча цей вплив не настільки критичний. Основна проблема – глобальна нестача врожаю. Вже четвертий рік поспіль у ключових країнах-постачальниках несприятливі погодні умови: в Індії та Африці – посуха, у В’єтнамі, Камбоджі, Індонезії – сильні зливи, через які значна частина врожаю просто гине», – розповідає Олександр.
Зважаючи на всі ці фактори, виникає питання: чи справді вигідно займатися кавовим бізнесом в Україні? Багато підприємців думають, що це просто – відкрив кав’ярню, і справа пішла. Але конкуренція жорстка, а заклади ростуть, як гриби після дощу. Чи не так? Тут важливо враховувати економічні ризики та особливості ринку.


«Кавовий бізнес – це не завжди вигідно. Ви правильно сказали, кав’ярні відкриваються, як гриби після дощу, адже це один із найпростіших бізнесів. Люди відкривають заклади дуже швидко, вкладають у них 3-5 тисяч доларів, а потім нерідко закриваються», – пояснює Олександр.
Він також додає, що вся кава вирощується за кордоном, адже клімат України абсолютно не підходить для її культивації.
«Кавове дерево дуже вибагливе й потребує особливих умов для росту. Найкраще воно почувається в тропічному кліматі. Саме тому основними країнами-виробниками кави є Ефіопія, Бразилія, Індонезія та Куба. В Україні таких умов немає, тож вирощувати каву тут просто неможливо».

Навіть якщо хтось спробує вирощувати каву в теплицях, що теоретично можливо, це буде фінансово невигідно.
«Деякі ентузіасти вже намагалися вирощувати кавові дерева, і вони навіть частково приживалися. Але головна проблема в тому, що вони не дають урожаю, а підтримання необхідних умов протягом усього року коштує дуже дорого. В результаті це абсолютно нерентабельно. Саме тому вигідніше просто імпортувати каву з-за кордону», – підсумував експерт.
Стежте за усіма важливими новинами у нашому Telegram.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
16:47
Вчора
14:50
Вчора
Спецтема
Оголошення
12:51, 7 березня
09:49, 16 березня
09:49, 16 березня
09:49, 16 березня
09:49, 16 березня
live comments feed...