• Головна
  • Чому ціни на каву ростуть і чи вигідно займатися кавовим бізнесом в Україні — відповідь експерта
17:18, Вчора
Надійне джерело

Чому ціни на каву ростуть і чи вигідно займатися кавовим бізнесом в Україні — відповідь експерта

Фото: 0532.ua

Фото: 0532.ua

Лате, американо, капучино, еспресо… Щодня полтавці обирають щось із цього переліку. Кава поки що не стала на вагу золота, але її вартість невпинно зростає. Попит на кавові зерна високий, а низка факторів спричиняє подорожчання, і ціни ростуть, мов на дріжджах.

У Полтаві, наприклад, еспресо та американо коштують до 70 гривень, а капучино та лате – до 100 гривень за порцію. Якщо щодня дозволяти собі чашку кави, за місяць набігає чимала сума. Наприклад, лише на лате за п’ять робочих днів можна приблизно витратити 500 гривень, а за 20 днів — орієнтовно 2000 гривень.

Можливо, вигідніше придбати кавоварку? Кілограм зерен арабіки коштує від 300 до 1000 гривень, але ціни на них так само продовжують зростати. Чому ж кава дорожчає? Які фактори на це впливають? Про це журналісту 0532.ua докладніше розповів кавовий експерт та власник мережі кав’ярень «Gangster Coffee» Олександр Сенчук.

Чому ціни на каву ростуть і чи вигідно займатися кавовим бізнесом в Україні — відповідь експерта, фото-1
Чому ціни на каву ростуть і чи вигідно займатися кавовим бізнесом в Україні — відповідь експерта, фото-2

За словами експерта, на цінову політику впливають кілька ключових факторів. Перший – курс долара, другий – витрати на електроенергію, а третій – неврожайність.

«Долар зростає – і кава дорожчає. Це очевидно. Другий фактор – обсмаження зерен, адже тут використовують електроенергію та газ, хоча цей вплив не настільки критичний. Основна проблема – глобальна нестача врожаю. Вже четвертий рік поспіль у ключових країнах-постачальниках несприятливі погодні умови: в Індії та Африці – посуха, у В’єтнамі, Камбоджі, Індонезії – сильні зливи, через які значна частина врожаю просто гине», – розповідає Олександр.

Зважаючи на всі ці фактори, виникає питання: чи справді вигідно займатися кавовим бізнесом в Україні? Багато підприємців думають, що це просто – відкрив кав’ярню, і справа пішла. Але конкуренція жорстка, а заклади ростуть, як гриби після дощу. Чи не так? Тут важливо враховувати економічні ризики та особливості ринку.

Чому ціни на каву ростуть і чи вигідно займатися кавовим бізнесом в Україні — відповідь експерта, фото-3
Чому ціни на каву ростуть і чи вигідно займатися кавовим бізнесом в Україні — відповідь експерта, фото-4

«Кавовий бізнес – це не завжди вигідно. Ви правильно сказали, кав’ярні відкриваються, як гриби після дощу, адже це один із найпростіших бізнесів. Люди відкривають заклади дуже швидко, вкладають у них 3-5 тисяч доларів, а потім нерідко закриваються», – пояснює Олександр.

Він також додає, що вся кава вирощується за кордоном, адже клімат України абсолютно не підходить для її культивації. 

«Кавове дерево дуже вибагливе й потребує особливих умов для росту. Найкраще воно почувається в тропічному кліматі. Саме тому основними країнами-виробниками кави є Ефіопія, Бразилія, Індонезія та Куба. В Україні таких умов немає, тож вирощувати каву тут просто неможливо».

Чому ціни на каву ростуть і чи вигідно займатися кавовим бізнесом в Україні — відповідь експерта, фото-5

Навіть якщо хтось спробує вирощувати каву в теплицях, що теоретично можливо, це буде фінансово невигідно.

«Деякі ентузіасти вже намагалися вирощувати кавові дерева, і вони навіть частково приживалися. Але головна проблема в тому, що вони не дають урожаю, а підтримання необхідних умов протягом усього року коштує дуже дорого. В результаті це абсолютно нерентабельно. Саме тому вигідніше просто імпортувати каву з-за кордону», – підсумував експерт.

Стежте за усіма важливими новинами у нашому Telegram.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#кава #бізнес #Олександр Сенчук #експерт #Полтава #ціни
Оголошення
live comments feed...