• Головна
  • Не "кабаковою" кашею єдиною: ТОП-7 осінніх страв з гарбуза
17:33, 19 листопада
Надійне джерело

Не "кабаковою" кашею єдиною: ТОП-7 осінніх страв з гарбуза

Страви з гарбуза. Колаж: 0532.ua

Страви з гарбуза. Колаж: 0532.ua

Осінь – пора, коли природа дарує нам безліч смачних дарів. І серед них особливе місце посідає гарбуз – справжній король осінніх овочів. Його солодкуватий смак та яскраве забарвлення роблять його ідеальним інгредієнтом для створення різноманітних страв у осінньо-зимовий період.

А ще гарбуз – це справжня комора корисних речовин: вітамінів А, С, Е, калію, магнію та інших мікроелементів, які корисні для імунітету, так і для здоров’я всього організму в цілому. 

І хоча багато хто з нас звикли бачити гарбуз лише в "кабаковій" каші, проте існує безліч цікавих та смачних варіантів страв, які можна приготувати з гарбуза. Від запашних і зігріваючих супів і до солодких та пряних десертів.  

Журналістка 0532.ua підготувала добірку з ТОП- 7 простих рецептів з гарбуза на будь-який смак, які кожен зможе приготувати у себе вдома. 

Гарбузовий крем-суп 

Інгредієнти:

  • Гарбуз – 600 г
  • Овочевий або курячий бульйон – 750 мл
  • Картопля – 4 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Вершкове масло – 1 ст. ложка.
  • Кріп – 40 г;
  • сіль, чорний мелений перець, та спеції – за смаком.

Приготування:

1. Розігріваємо бульйон у великій каструлі на повільному вогні.

2. Чистимо та нарізаємо картоплю на невеликі кубики,  потім додаємо до бульйону та варимо 10-15 хв.

3. Моркву почистити та порізати кубиком, додати до бульйону з картоплею та варити ще 15 хв.

4. Потім розрізаємо гарбуз, чистимо його від кісточок, залишаючи м'якуш.  Зчищаємо шкірку з гарбуза, та нарізаємо його на невеликі кубики. Нарізаний гарбуз додаємо до каструлі та варимо 10 хв. 

5.Цибулю чистимо та нарізаємо кубиком, додаємо до бульйону та варимо ще 5 хв.

6.Зварені у бульйоні овочі перебиваємо блендером до однорідного стану.

7.Крем-суп повертаємо на вогонь та проварюємо ще 5 хв, постійно помішуючи. 

8.Додаємо вершкове масло, сіль, перець та спеці за смаком.

9.Вкінці нарізаємо кріп та додаємо його до супу.

Пиріг з гарбузом, цибулею і сиром

Інгредієнти:

  • Листкове бездріжджове тісто – 2 листи;
  • Гарбуз – 300 г;
  • Сир твердий – 150 г;
  • Цибуля – 1 шт;
  • Яєчний жовток – 1шт;
  • Рослинна олія  – 2 ст. ложки;
  • Сіль  – за смаком.

Приготування:

1. Гарбуз чистимо, нарізаємо тонкими скибочками й додаємо 2 ст. ложки рослинної олії. Розігріваємо сковороду та обсмажуємо скибочки гарбуза з двох сторін практично до готовності.

2. Цибулю почистити та нарізати тонкими півкільцями. В окремій сковороді розігріти рослинну олію й обсмажити цибулю.

3. Сир натираємо на великій тертці.

4. Лист вистелити папером для випічки.

5. Тісто попередньо розморозити, потім один пласт злегка розкачати, так щоб вийшов прямокутник, і укласти його на лист.

6.На тісто, відступаючи від країв на пару сентиментів, викладаємо обсмажену цибулю і гарбуз, зверху посипати натертим сиром.

7. Другий пласт тіста розкачуємо в прямокутник трохи більшого розміру, ніж перший, і накриваємо ним зверху пласт з начинкою, щільно притиснувши краї.

8. Жовток посолити, злегка збити, змастити пиріг і гострим ножем зробити діагональні неглибокі надрізи.

9. Пиріг випікати в розігрітій духовці до 180° 30 хвилин.

Курка, запечена в гарбузі

Інгредієнти:

  • Круглий гарбуз – 1 шт;
  • Цибулина – 1 шт;
  • Морква – 1 шт;
  • Куряче м’ясо – 500 г;
  • Рослинна олія – 2 ст. ложки;
  • Зелень - за смаком;
  • Часник – 2 зубчики;
  • Сіль, спеції – за смаком;

Приготування: 

1.Цибулю нарізаємо півкільцями. Моркву натираємо на великій терці. На пательні розігріваємо рослину олію та обсмажуємо овочі до золотистого кольору 5 хв. 

2. Курку  ріжемо на невеликі шматки й відправляємо до овочів. Обсмажуємо до рум’яної скоринки 10 хв. 

3. Зрізаємо верхівку гарбуза, вичищаємо насіння, та вирізаємо м’якоті, щоб товщина стінок була приблизно 1 см.

4. Нарізаємо вирізану гарбузову м’якоть, додаємо до курки й обсмажуємо на пательні  5 хвилин. Туди ж додаємо сіль, спеції, зелень і часник.  Обсмажуємо 3 хвилини та перекладаємо масу в очищену форму з гарбуза.

5. Накриваємо страву гарбузовою верхівкою. Запікаємо в розігрітій духовці при 190 °  1 годину.

Гарбуз зі свининою в духовці

Інгредієнти:

  • м'якуш свинини – 500 г;
  • Гарбуз – 500 г;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Часник – 2 зубчики;
  • Рослинна олія – 2 ст. ложки;
  • Чебрець, розмарин;
  • Сіль, перець.

1. Гарбуз очищаємо від шкірки та насіння, нарізаємо великими кубиками. 

2. Свинину промиваємо та протираємо паперовими рушниками, щоб прибрати зайву вологу. Нарізаємо великими шматочками. 

3. Цибулину нарізаємо півкільцями, часник – тонкими пластинками.

4. На пательні розігріти олію та обсмажити свинину 5-7 хвилин на невеликому вогні. 

5. У форму для випічки викладаємо шматочки гарбуза, обсмажене м'ясо, цибулю та часник. Посолити та поперчити. Додаємо розмарин і чебрець. Накриває форму фольгою та випікаємо у розігрітій духовці 40 хвилин при 180°.

Класичний гарбузовий пиріг 

Інгредієнти для тіста:

  • Масло вершкове – 90 г;
  • Борошно – 150 г;
  • Сіль – 1/8 ч.ложки;
  • Цукор – ½ ч.ложки;
  • Молоко – 4 ст.ложки.

Інгредієнти для начинки:

  • Пюре гарбуза – 400 г;
  • Цукор – 70 г;
  • Яйця – 3 шт;
  • Вершки 33% – 200 мл;
  • Кориця;
  • Мускатний горіх;
  • Гвоздика;
  • Імбир;

Приготування 

1. Вершкове масло, яке потрібно заздалегідь заморозити, нарізаємо невеликими кубиками. Викладаємо їх в миску і додаємо борошно, сіль і цукор. Перетираємо інгредієнти до стану крихти.

2. Вливаємо в масу молоко, щоб тісто «схопилося», і починаємо замішувати масу в грудку.

3. Вистилаємо дно форми папером для випічки. Розгортаємо грудку тіста і викладаємо його поверх паперу. Формуємо також невисокі бортики. Ставимо тісто в холодильник на 30 хвилин.

4. Очищаємо гарбуз від шкірки, очищаємо його від насіння та нарізаємо м’якоть кубиками

5. Варимо гарбуз на пару або томимо в духовці до м’якості 30 хв.

6. Гарбуз перебиваємо блендером до стану пюре. Для начинки нам необхідно 400 грамів гарбузової маси.

7. Викладаємо пюре в каструлю і додаємо до нього спеції та цукор. Ставимо каструлю на плиту і варимо масу 5 хвилин на середньому вогні. Постійно помішуємо

8. Вимикаємо вогонь і даємо гарячому пюре охолонути. Потім вбиваємо в нього яйця одне за іншим. Перемішуємо масу до однорідності після кожного вбитого яйця.

9. Збиваємо начинку міксером. Паралельно вливаємо в масу вершки невеликими порціями.

10. Дістаємо з холодильника форму з тістом і заливаємо порожнину рідкою начинкою до самого верху бортиків з тіста (залишаємо  лише 1 сантиметр тіста). Ставимо форму з заготівлею в духовку і запікаємо в розігрітій духовці при 180 °1 годину.

Оладки з гарбуза і яблука

Інгредієнти:

  • Гарбуз – 400 г;
  • Яблуко – 1 шт;
  • Яйця – 2 шт;
  • Борошно – 1 склянка;
  • Кефір – 0,5 склянки;
  • Цукор – 2 ст. ложки:
  • Рослинна олія – 3-4 ст. ложки;
  • Кориця –1/2 ч. ложки,
  • Сіль за смаком.

Приготування:

1. Яблуко і гарбуз чистимо від шкірки й насіння. Яблуко і гарбуз натираємо на великій тертці.

2. Змішуємо яйця, цукор, сіль, корицю, кефір до однорідної маси, додаємо борошно і перемішуємо формуючи тісто.

3. Додаємо в тісто гарбуз, яблуко і ще раз перемішуємо.

4. Розігріваємо олію у пательні. Ложкою акуратно викладаємо оладки з гарбуза і яблука на пательню 

5. Смажимо оладки з гарбуза і яблука на слабкому вогні під кришкою з двох сторін до готовності 4-5 хвилин.

Кисіль з гарбуза

Інгредієнти:

  • М’якоть гарбуза – 500 г;
  • Вода – 4 склянки;
  • Вершкове масло – 40 г;
  • Кукурудзяний крохмаль – 4 ст. ложки.

Приготування:

1. Чистимо гарбуз від насіння та шкірки та нарізаємо невеликим кубиком.

2. Нарізаний гарбуз разом з вершковим маслом тушкуємо під кришкою до м’якості 15 хв.

3. Протираємо готовий гарбуз через сито, додаємо 3 склянки води та доводимо до кипіння.

4. Розводимо крохмаль в 1 склянці холодної води і акуратно вливаємо в гарбузову масу.  Даємо прокипіти 2 хв та знімаємо з вогню. 

Нагадаємо, борщ на вагу золота: як зросли ціни на основні інгредієнти української страви.

Стежте за усіма важливими новинами у нашому Telegram.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#рецепти #страви #гарбузи #кулінарія #осінь
Оголошення
live comments feed...