• Головна
  • Випікаємо Великодню паску. Перевірений рецепт
Перевірений рецепт
06:15, 19 квітня 2014 р.

Випікаємо Великодню паску. Перевірений рецепт

Перевірений рецепт

Сьогодні багато жінок випікатимуть Великодню паску. Своїм перевіреним рецептом поділилася вправна господиня Наталя Ройко.

"На перший погляд, він може здатися дуже довгим і трудомістким, проте воно того варто!" - запевняє Наталя.

Отож до вашої уваги детальний опис приготування та необхідні інградієнти: 

На 4 пасочки вагою 500г кожна нам потрібно:
1 кг борошна вищого ґатунку
70 г свіжих дріжджів
300 мл молока
10 жовтків
350 г цукру
200 г вершкового масла
100 г родзинок
2 столові ложки коньяку
3 чайні ложки цедри лимону
4 чайні ложки ванільного цукру
Дрібка солі

Дріжджі розвести в 150 мл теплого молока, змішати зі 100 г борошна і залишити на 10 хвилин.
150 мл молока закип’ятити і в киплячому молоці заварити 100 г борошна, швидко помішуючи дерев’яною лопаточкою для отримання еластичної маси.
З’єднати ці дві суміші і залишити в теплому місці на 1 годину.
Приготувати яєчну заливку: жовтки розтерти з цукром і сіллю до білого кольору.
Половину заливки влити в опару, додати 250г борошна, гарненько вимісити і залишити ще на 1 годину.
Долити до тіста решту заливки, додати ще 500г борошна і місити тісто до тих пір, поки не буде відставати від рук.
В тісто поступово влити розтоплене вершкове масло, вимісити (ось цей момент буде найважчим). Потім коли тісто стане м’яким від жирів, додати ванільний цукор, цедру, коньяк і дати тісту знову підійти (1 -1,5 години)
Потім додати до тіста родзинки пересипані борошном і дати тісту підійти втретє. (мінімум годинку, тут все залежить від активності дріжджів і температури повітря на кухні)
Розкладаємо тісто у форми (не більше половини об’єму). Я зазвичай купую гарні паперові форми для пасок, які служать не лише ємкістю для тіста, але й декором вже для готових виробів. І залишаємо ще на годинку, щоб тісто піднялося. Ставимо форми у розігріту до 180 градусів духовку і печемо 50-60 хвилин в залежності від розміру пасок і потужності вашої духовки.
Дістаємо готові пасочки. Ставимо їх на решітку і даємо вихолонути.
Далі готуємо декор. 2 білки збиваємо міксером з дрібкою солі до густої піни, потім поступово додаємо 250г цукру продовжуємо збивати до піків. Холодні паски покриваємо глазур’ю і посипаємо різнокольоровими зірочками-квіточками-листочками!
Смакуйте на здоров’я! 

Також Наталя розповіла, що для неї є свято Воскресіння Господнього: 

"З чим  у вас асоціюється свято Великодня? Для мене, особисто, це весна – тепла, сонячна, генеральне прибирання помешкання, запах пасочок, крашанки, смаколики на столі та нічна служба в церкві….

А ще з дитинства пам’ятаю, як бабуся моя пекла паски. То був особливий день, на який не планувалася більше ніяка робота, з самого раночку на столі вже стояло борошно, дріжджі, родзинки, десятки яєць, масло. Ретельно закривалися кватирки, щоб уникнути протягів, а онуків просили не відволікати бабусю від дуже важливої справи. Для мене це було велике таїнство: робилася опара, потім тісто обов’язково ставилося в тепле місце й визрівало там на подушці, прикрите новим рушником… Далі тісто місилося довго і ретельно. І тільки після обіду робилися колобочки і розкладалися у форми. Найбільше я любила прикрашати вже готові пасочки збитими білками з цукром і посипати кольоровими посипочками. То було моє дитинство. А тепер я сама печу хліб святий і тішусь, коли пасочки вдаються, і мої рідні смакують ними за святковим столом."

 

Випікаємо Великодню паску. Перевірений рецепт, фото-1

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Паска #випічка #Рожко
Оголошення
live comments feed...