• Головна
  • «Старий Мілан» святкує три роки: як маленька піцерія перетворилася на культове місце
16:39, Вчора
Надійне джерело

«Старий Мілан» святкує три роки: як маленька піцерія перетворилася на культове місце

Старий Мілан. Фото: 0532.ua.

Старий Мілан. Фото: 0532.ua.

Три роки тому в самому серці Полтави з’явилося особливе місце – піцерія «Старий Мілан». Це не просто заклад із традиційною італійською кухнею, а справжній куточок Італії, де піца готується за автентичними рецептами під керівництвом італійця Марко. Разом із дружиною Тетяною вони створили атмосферу, де кожен відвідувач відчуває себе гостем у справжньому італійському будинку. Про секрети приготування унікальної піци, шлях до відкриття та мрію про майбутнє розповідає Тетяна в ексклюзивному інтерв’ю для 0532.ua.

Цього місяця «Старий Мілан» відзначає три роки з моменту відкриття. Сьогодні цей заклад добре знайомий багатьом полтавцям. Тут можна скуштувати справжню італійську піцу, яку за унікальним рецептом готує італієць Марко. 

«Старий Мілан» святкує три роки: як маленька піцерія перетворилася на культове місце, фото-1

Шлях із Мілану до Полтави

Усе почалося у 2020 році, коли світ зіткнувся з новим випробуванням — COVID-19. Це був час, коли люди вдягли маски та почали дотримуватися соціальної дистанції. Для Італії ці події стали справжнім викликом, адже країна значною мірою залежить від туризму.

Того періоду, коли вулиці Мілану спорожніли, в родині Марка сталася велика трагедія — пішла з життя його мама. Втрата принесла нестерпний біль, але водночас змусила Марка та Тетяну замислитися над тим, наскільки дорогоцінним є час, проведений із батьками.

«Знаєте, у момент втрати особливо гостро усвідомлюєш, що ми не завжди цінуємо час, проведений із нашими рідними. Нам завжди його бракує, завжди відкладаємо спілкування на потім. Але коли сталося непоправне, ми вирішили переїхати ближче до моєї мами, щоб бути поряд із нею. Саме тому ми обрали Полтаву. Це і є те, що тримає нас тут — мама та безцінний час, який ми можемо проводити разом».

У Полтаві не було італійської піци

Вже перебуваючи у Полтаві, подружжя багато гуляло містом і відвідувало різні заклади. Саме тоді вони усвідомили, що в місті немає закладу, де подають справжню італійську піцу. Це і стало поштовхом для Марка відкрити піцерію, де він готуватиме автентичну італійську піцу.

«Для Марка це не просто заклад — це його дитина. Дитина, яку він ростить, постійно вдосконалює і якою живе. Починаючи з 2021 року, ми взялися за ремонт і планування бізнесу. Ми мали відкритися 15 березня, але війна випередила нас»


Ми – відкрилися у час війни, бо так хотіли люди

У закладі постійно лунають дитячі голоси, які немов доповнюють італійську музику, що звучить у цих стінах. Важко повірити, що всього цього могло й не бути, якби три роки тому переселенці з Харкова не вмовили пані Тетяну та її чоловіка, попри складний для країни час, відкрити двері піцерії.

«Коли почалася повномасштабна війна, ми щодня готували піцу та розвозили її переселенцям і всім, хто потребував підтримки. Тоді ми не думали про заробіток — головним було допомагати. Минув якийсь час, і один із переселенців із Харкова, який часто приходив скуштувати нашу піцу, здивувався, що заклад усе ще не відкрився. Він наполегливо просив нас розпочати роботу, пояснюючи, що в місті бракує справжньої італійської піци. Саме завдяки йому, можна сказати, ми й відкрилися».

Те, що ми бачимо сьогодні, — це результат того, що пані Тетяна та Марко завжди чують своїх гостей. Вони не просто прислухаються до побажань, а й реалізовують їх. Хотіли затишні столики всередині закладу? Будь ласка!

«Наші відвідувачі — це наша рушійна сила. Саме завдяки їхнім побажанням ми відкрилися. Коли вони заговорили про нестачу столиків у нашому закладі, ми їх поставили. Ми створили для гостей затишну атмосферу. Саме вони мотивують нас розширюватися та розвиватися».

Секрет італійської піци

Марко щоранку починає свій день із замішування тіста для піци. Вже з восьмої години ранку він працює на кухні, під італійські мелодії готуючи тісто за власним секретним рецептом. Як розповідає пані Тетяна, увесь секрет — у руках майстра.

«Я пригадую, коли ми були в Мілані. Там із Марком ми любили ходити в одну піцерію, де піца була просто неймовірною. Але згодом у закладі змінився піцейола, і хоча технологія залишилася незмінною, смак став іншим. Це ще раз довело, що головне — не лише рецепт, а й те, хто саме готує піцу. Вся таємниця — у руках майстра. Так, є й інші секрети, наприклад, у приготуванні тіста, але їх ми вже не розкриємо», — сміється пані Тетяна.

У закладі піцу готує не лише Марко — працюють й інші піцейоли. Але тісто для неї робить виключно італієць, і цей процес залишається таємницею навіть для його помічників. Водночас Марко із задоволенням ділиться традиціями та особливостями приготування справжньої італійської піци.

Ще одна особливість піци в «Старому Мілані» — відсутність напівфабрикатів і заготовок.

«Наша піца виготовляється лише зі свіжих продуктів. Ми ніколи не використовуємо ані напівфабрикати, ані заготовки. Усе готуємо безпосередньо перед випіканням. Саме тому наша піца завжди свіжа й неймовірно смачна. Ще один важливий нюанс — усі наші продукти є італійськими».

«Старий Мілан» – це дитина для Марка

Марко живе своєю справою. Щоранку він приходить у піцерію і проводить тут увесь день до самого вечора. Як зазначає пані Тетяна, для Марка цей заклад — не просто бізнес, а справжня дитина, яку він ростить і вдосконалює. Однак найцікавіше те, що він зовсім не відчуває втоми від своєї роботи.

«Коли людина горить своєю справою та прагне її вдосконалювати, то готова присвячувати їй увесь свій час. Можна сказати, що Марко тут буквально мешкає — я навіть бачу його рідше, ніж наші працівники», — сміється пані Тетяна. — «Але він не втомлюється, навпаки — отримує від роботи справжнє задоволення».

«Старий Мілан» святкує три роки: як маленька піцерія перетворилася на культове місце, фото-7

Успіх – це не лише смачна піца, а й атмосфера у закладі

Щойно заходиш до піцерії, одразу відчуваєш не лише аромат свіжоспеченої, соковитої піци, а й теплу, дружню атмосферу. Але так було не завжди — для цього довелося ретельно добирати персонал.

«Як і в будь-якому закладі, у нас відбувався справжній відбір працівників. Це був довгий і непростий процес. Ми залишили лише тих, хто дійсно хоче працювати, розвиватися та вчитися. Найголовніше для нас — побачити у людині бажання працювати. Саме тому сьогодні у нас сильна та згуртована команда. Вони для нас — як діти», — сміється пані Тетяна. — «Ми тут як одна велика родина і працюємо як єдине ціле».

Наша сила – це ваші відгуки

Щодня пані Тетяна та її команда отримують у повідомленнях теплі слова подяки від відвідувачів. Зазвичай це компліменти за смачну піцу та побажання успіхів закладу. Такі моменти надихають колектив працювати ще більше та вдосконалюватися. Але є й особливі історії, які пані Тетяна згадує з усмішкою.

«До нас постійно приїздить чоловік із Умані. У Полтаві він має справи, але щоразу заходить до нас за піцою. Одного разу він поділився кумедною історією: його дружина суворо наказала привезти додому саме нашу італійську піцу і попередила, що без неї повертатися не можна. Саме такі моменти нас мотивують і дають зрозуміти, що ми на правильному шляху».

Ми й самі стали свідками того, як одна з постійних відвідувачок, пані Олена, спеціально прийшла до піцерії з подарунками, щоб привітати заклад із днем народження та подякувати самому Марку. Такі моменти вкотре доводять: «Старий Мілан» — це не просто місце, де готують піцу, а частинка великої родини, що об’єднує людей.

Плани на майбутнє

Сьогодні господарі «Старого Мілана» мріють перетворити свій заклад на місце, куди сім’ї приходитимуть поколіннями, як це відбувається у Європі. Адже там існують ресторани, яким понад сто років, і вони досі зберігають свої традиції та цінності.

«У Європі є багато закладів, яким по сімдесят років, і туди десятиліттями ходять цілі родини. У таких місцях передаються традиції та рецепти, за якими готують поколіннями. Так само і ми мріємо, щоб наш заклад існував не одне десятиліття, щоб сюди приходили сім’ями на всі важливі свята».

«Старий Мілан» — це більше, ніж просто піцерія. Це місце, де поєднуються українська гостинність і справжня італійська кухня. І якщо ви хоча б раз скуштуєте піцу від Марка, то неодмінно захочете повернутися сюди знову.

Заклад працює за адресою вул.Соборності, 15. Щодня з 10:00 до 21:00

Замовлення приймають за телефоном: +38(095)826-65-30

Стежити за закладом у Instagram -  instagram.com/vecchiamilano.pizza

Стежте за усіма важливими новинами у нашому Telegram.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Піца #Полтава #Старий Мілан
Оголошення
live comments feed...