
11:20, 15 травня 2024 р.
Надійне джерело
На Полтавщині жінка заразилася на ботулізм, бо вживала в’ялену рибу

Фото: ілюстративне
Цьогоріч в Полтавській області жінка заразилася на ботулізм. Вона вживала в’ялену рибу, виготовлену в домашніх умовах.
«У поточному році в Полтавській області зареєстровано 1 випадок захворювання на ботулізм. Захворіла мешканка с. Степне, Запорізького району, Запорізької області, вимушено переміщена особа, яка вживала рибу в’ялену – лящ, виготовлену самостійно в домашніх умах», - йдеться в повідомленні.
Ботулізм — це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини, які виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.
Це і обумовлює важкий перебіг хвороби, тривалий термін перебування пацієнтів на госпітальному ліжку, високу летальність, інвалідизацію, високу вартість лікування та реабілітації.
Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування.
В’ялена чи сушена риба може нести небезпеку для життя, адже дуже часто стає «будинком» для розмноження токсинів:
- така риба не проходить термічну обробку, а ботулотоксин руйнується лише при кип’ятінні впродовж 10–15 хвилин;
- може бути заражена в природних умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул;
- соління відбулось уже після утворення токсину, адже сіль не руйнує токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;
- споживачу невідомо про неякісні умови зберігання або транспортування: тривале зберігання пораненої риби на ґрунті, перевезення навалом, без тари.
Аби вберегтися від небезпеки, віддавайте перевагу лише тим продуктам, у якості яких ви впевнені. Уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, а також м’ясних та грибних та інших консервів, виготовлених у домашніх умовах;
- не купуйте їх у місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб;
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Симптоми ботулізму:
- виражена втома, слабкість, запаморочення, нудота, головний біль;
- зниження чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), “пелена” перед очима, сухість у роті та горлі, а також труднощі з ковтанням та мовленням;
- блювання, закреп і здуття живота;
- параліч дихальних м’язів.
За перших симптомів ботулізму не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться за медичною допомогою.
Нагадаємо, що на Полтавщині зростає захворюваність на скарлатину.
Стежте за усіма важливими новинами у нашому Telegram.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Спецтема
Оголошення
11:31, 14 лютого
08:27, Сьогодні
09:03, 17 лютого
10:47, 10 лютого
10:47, 10 лютого
live comments feed...