17:30, 12 січня 2022 р.
Надійне джерело
Реформа шкільного харчування: чи подобається українським школярам нове меню в їдальнях?
З 1 січня діти в українських дитсадках та школах почали харчуватися за новими стандартами. Перехідний період тривав більше року. Нагадаємо, раніше ми розповідали, що у шкільних їдальнях Полтавської області харчується більше 70% учнів.
Більшість українських шкіл, зокрема і полтавських, обрали меню, яке розробив відомий кулінар Євген Клопотенко та Перша леді України Олена Зеленська.
Основні принципи нового меню:
- 160 різноманітних корисних страв;
- сезонне меню – використання у стравах сезонні овочі та фрукти;
- більше м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів;
- менше солі, цукру та жирів;
- заборона на рибні, м'ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків без додавання цукру і підсолоджувачів;
- не давати дітям м'ясні і рибні продукти промислового і кулінарного виробництва;
- не використовувати в стравах гриби;
- заборонити непастеризоване молоко і молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока.
Але обмеження солі, цукру та хліба у шкільних їдальнях викликало чимало обурення серед батьків у мережі. Зокрема, на сторінці Євгена Клопотенка у Інстаграм розгнівані батьки пишуть, що діти відмовляються їсти у їдальнях, адже їжа прісна та не смачна.
Сам Євген Клопотенко пише, що школи отримали вибір – самим створювати меню до норм або складати його на основі розроблених нами рецептів. Також він надав інструкції за якими ви можете зрозуміти та проконтролювати, наскільки все чесно та відповідає нормам:
Нагадаємо, раніше директор Департаменту освіти і науки ПОДА Віта Ковальська зазначила, що у полтавських школах провели опитування серед батьків, дітей та дієтсестер і виявили цілий рад проблем таких, як:
- брудні харчоблоки;
- холодна їжа та напої;
- недотримання санітарних норм;
- неналежне ставлення працівників їдальні до дітей;
- велика кількість олії у стравах;
- несмачні страви;
- нерізноманітне меню;
- мало овочів та фруктів.
Але директорка Департаменту освіти наголосила, що ці проблеми має вирішувати виключно керівник закладу освіти.
Також маємо зазначити, що наразі в Україні існують 5 збірників рецептур за якими має здійснюватися харчування дітей. Заклади освіти самостійно можуть обирати саме ту рецептуру, яка їм більше підходить. Окрім того, у кожному закладі харчування має здійснюватися за системою ХАССП.
Читайте також: У МОН оприлюднили дати проведення ЄВІ та ЄФВВ: графік на 2022 рік
Стежте за усіма важливими новинами у нашому Telegram
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Спецтема
live comments feed...