14:00, 12 грудня 2021 р.
Вартість традиційного новорічного олів’є цього року зросте на чверть
Перед святами стіл може додати в ціні ще 3-4% через ажіотажний попит на продукти. Про це повідомив виконавчий директор Українського дискусійного клубу Олег Пендзин в ексклюзивному коментарі одному з центральних телеканалів
“На сьогоднішній момент у порівнянні з торішнім роком, за аналогічну дату, споживчий кошик українця виріс приблизно на чверть, тобто на 25%. Що стосується новорічного столу, то я думаю, що цифри будуть дуже подібні”, — розповів Пендзин.
За його словами, це пов’язано із загальним здорожчанням продуктів харчування.
“Також це пов’язано з тим, що в принципі й у світі на сьогоднішній момент ми маємо достатньо велике зростання цін на продовольство. За даними міжнародної організації продовольства FAO, індекс зростання цін на продовольство у світі становив 32% за рік”, — сказав Пендзин.
Також він зауважив, що цілком можливо, що перед святами будуть додаткові подорожчання, які пов’язані з ажіотажним попитом.
“Як правило, це плюс-мінус 3-4% до середнього росту цін. Якщо ми говоримо про (зростання вартості новорічного столу на — ред.) 25%, то так буде десь під 30%”, — розповів Пендзин.
СКІЛЬКИ БУДЕ КОШТУВАТИ САЛАТ ОЛІВ’Є?
Беремо за основу стандартний рецепт
Олів'є
Стандартні інгредієнти:
- картопля - 4-5 штук
- морква - 2 великі або 3 середні
- консервований горошок – 1 банка
- ковбаса «Докторська» - 300-400 г
- солоні або мариновані огірки – 4-5 штук
- яйця – 6 штук
- цибуля – 1 штука
- зелень
- майонез.
Серед інгредієнтів традиційного салату найбільше здорожчали цибуля (майже вдвічі) та яйця (на понад 50%). Ціни на ковбасу коливаються 120 до 290 грн/кг. Проте замість ковбаси часто додають курятину, яка теж здорожчала - вартість кілограма тушки зросла на чверть, а філе – на 20%.
Банка консервованого горошку коштує від 25 до 50 гривень. Водночас, ціна свіжих огірків становить близько 50 грн, а солоних – 40-70 грн. Оскільки основні складові майонезу - яйце і соняшникова олія - здорожчали, то, відповідно, зріс у ціні і сам майонез – у середньому на 20%.
Також аналітики підрахували, скільки коштуватиме приготувати на сім'ю 3 кг олів'є за класичним рецептом. Для нього потрібні картопля, морква, яйця, огірки свіжі або квашені, консервований горошок, варена ковбаса, цибуля, зелень та майонез.
Таким чином, за місяць до новорічних та різдвяних свят приготувати 3 кілограми салату коштуватиме українцям 209,9 грн., тоді як станом на 1 грудня 2020 року коштувало 173,5 грн.
Читайте також: Як і в яких приватних закладах можна отримати безкоштовні послуги?
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
17:01, 23 грудня 2024 р.
12:59, 30 грудня 2024 р.
08:07, 31 грудня 2024 р.
7
16:53, 2 січня
25
live comments feed...