• Головна
  • Вартість традиційного новорічного олів’є цього року зросте на чверть
14:00, 12 грудня 2021 р.

Вартість традиційного новорічного олів’є цього року зросте на чверть

Вартість традиційного новорічного олів’є цього року зросте на чверть

Перед святами стіл може додати в ціні ще 3-4% через ажіотажний попит на продукти. Про це повідомив виконавчий директор Українського дискусійного клубу Олег Пендзин в ексклюзивному коментарі одному з центральних телеканалів

“На сьогоднішній момент у порівнянні з торішнім роком, за аналогічну дату, споживчий кошик українця виріс приблизно на чверть, тобто на 25%. Що стосується новорічного столу, то я думаю, що цифри будуть дуже подібні”, — розповів Пендзин.

За його словами, це пов’язано із загальним здорожчанням продуктів харчування.

“Також це пов’язано з тим, що в принципі й у світі на сьогоднішній момент ми маємо достатньо велике зростання цін на продовольство. За даними міжнародної організації продовольства FAO, індекс зростання цін на продовольство у світі становив 32% за рік”, — сказав Пендзин.

Також він зауважив, що цілком можливо, що перед святами будуть додаткові подорожчання, які пов’язані з ажіотажним попитом.

Як правило, це плюс-мінус 3-4% до середнього росту цін. Якщо ми говоримо про (зростання вартості новорічного столу на — ред.) 25%, то так буде десь під 30%”, — розповів Пендзин.

СКІЛЬКИ БУДЕ КОШТУВАТИ САЛАТ ОЛІВ’Є?

Беремо за основу стандартний рецепт

Олів'є

Стандартні інгредієнти:

  • картопля - 4-5 штук
  • морква - 2 великі або 3 середні
  • консервований горошок – 1 банка
  •  ковбаса «Докторська» - 300-400 г
  •  солоні або мариновані огірки – 4-5 штук
  • яйця – 6 штук
  •  цибуля – 1 штука
  • зелень
  • майонез.

Серед інгредієнтів традиційного салату найбільше здорожчали цибуля (майже вдвічі) та яйця (на понад 50%). Ціни на ковбасу коливаються 120 до 290 грн/кг. Проте замість ковбаси часто додають курятину, яка теж здорожчала - вартість кілограма тушки зросла на чверть, а філе – на 20%.

Банка консервованого горошку коштує від 25 до 50 гривень. Водночас, ціна свіжих огірків становить близько 50 грн, а солоних – 40-70 грн. Оскільки основні складові майонезу - яйце і соняшникова олія - здорожчали, то, відповідно, зріс у ціні і сам майонез – у середньому на 20%.

Також аналітики підрахували, скільки коштуватиме приготувати на сім'ю 3 кг олів'є за класичним рецептом. Для нього потрібні картопля, морква, яйця, огірки свіжі або квашені, консервований горошок, варена ковбаса, цибуля, зелень та майонез.

Таким чином, за місяць до новорічних та різдвяних свят приготувати 3 кілограми салату коштуватиме українцям 209,9 грн., тоді як станом на 1 грудня 2020 року коштувало 173,5 грн.

Читайте також: Як і в яких приватних закладах можна отримати безкоштовні послуги?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#продукти #ціни #здорожчання
Останні новини
Оголошення
live comments feed...