
17:30, 24 грудня 2020 р.
Надійне джерело
Святвечір західного обряду: що їдять і як святкують

Для християн Різдво - одне з найбільш очікуваних свят. Готуються до нього заздалегідь.
Родина Минаків - католики, тож святкують Різдво 25 грудня. Переїхали у Полтаву 15 років тому, проте у 20-их числах грудня завжди намагаються поїхати на малу батьківщину - на Закарпаття. Цього року через карантин лишаться у Полтаві, тому і святкуватимуть тут.
"Спершу думали: як готуватися до Різдва? Де брати необхідні інгридієнти на кутю та інші святкові страви? Бо, наскільки знаю, такі товари з'являютьс ближче до вечері - у перших числах січня", - розповідає Ірина.
Каже, для неї дивно зараз спостерігати поведінку людей, оскільки у її рідному містечку період із 23 по 25 грудня - метушлива пора. Усі бігають на закупи, готують на стіл та шукають подарунки.
"Ярмарки у нас починають працювати ще всередині грудня. Проте цього року не знаю, як: мабуть, усе таки метушні буде менше. Карантин же. У переддень Різдва і на Різдво у нас дуже гарно: магазини прикрашені гірлндами, ялинками, деякі виставляють у вікнах статуетки на тему народження Ісуса", - каже жінка.
Окрім цього, гарно оррмлюють і храми. У переддень Різдва у них виставляють ясла з Немовлям Ісусом, святими Дівою Марією і Йосипом, пастухами.
Коли починаєтся святкування і що на столі
"Як і у християн східного обряду, так і у нас, є Святвечір. 24 грудня ми збираємося всією родиною за столом, обов'язково, як з'явиться перша зірка. Стіл має складатися із 12 страв, пістних. Також ми не п'ємо цього дня", - розповідає Ірина.
Страв на столі має бути 12. Із них Ірина готує завжди:
- Кутя - Ірина готує її з пшениці, меду й маку. Додає горіхи, цукати, курагу і родзинки.
- Узвар - сухофрукти заливає водою і дає їм настоятися близько 4 годин. Опісля цього, зливає воду і варить їх у новій.
- Пісні голубці - їх готують без м'яяса, проте з грибами та помідорами. Традиційна начинка - рис.
- Вареники - Ірина звикла готувати їх на пару, з картоплею та грибами чи капустою. Додає, що це улюблена страва малечі.
- Пісний борщ. Він виходить наваристим, як і звичайний, проте у нього треба додати багато квасолі. І, звісно, ніякого м'яса.
- До борщу подають пампушки чи пиріжки з картоплею.
- Тушкована капуста - це і пісні,і корисна страва. Її завжди можна готувати будь-коли.
- Тушкований буряк з морквою. Ірина додає, що це дуже смачна закуска, особливо яякщо туди додати часнику та цибулі.
"Також готуємо кілька салатів із овочів, проте не використовуємо майонезу. Головна умова: страви мають бути пісними", - каже Ірина.
Що після вечері?
"Після вечері ми ще проводимо певний час у родинному колі і домовляємося про саме Різдво. Оскільки 25 грудня обов'язково маємо зустрітися на рідзвяне богослужіння", - розповідає жінка.
Каже, що вона завжди чекає, щоб у ніч на 25 грудня поснули її діти. Тоді вона кладе під линку подарунки - дарувати їх прийнято саме на Різдво, а не на Новий рік.
"Для наших дітей ми завели ще одну цікаву традицію. 24 грудня зранку ми плетемо різдвяний вінок. Для нього використовуємо червоні стрічки та гілки ялини. 25 грудня ми поставимо у ті вінки свічку і запалимо її. Також ще у на початку грудня ми даруємо дітям адвент-календарі. Там 25 подаруночків, які малеча відкриває щодня по одному. Це, звісно сучасна традиція, але все одно вона мені подобається", - розповідає жінка.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
11:42, Вчора
9
07:12, 7 квітня
11:21, 2 квітня
live comments feed...