18:30, 10 червня 2020 р.
Надійне джерело
Отруєння дикорослими грибами: правила їх збирання та перша допомога при отруєнні
За звичаєм, сезоном «тихого полювання» вважається осінь, але погодні умови цього року сприяли активному росту грибів наприкінці весни та початку червня.
Водночас зі збиранням та вживанням грибів в області почали з’являтися і перші отруєння дикорослими грибами.
Так, днями до лікарень потрапили двоє людей з попереднім діагнозом: отруєння дикорослими грибами.
Зокрема, 4 червня до Кобеляцької центральної районної лікарні у важкому стані госпіталізували чоловіка 1948 року народження. 8 червня до реанімаційного відділення Кременчуцької дитячої міської лікарні госпіталізували хлопчика 2009 року народження, мешканця Автозаводського району Кременчука. Стан здоров’я дитини – середньої тяжкості.
Аби не отруїтися дикорослими грибами, необхідно знати правила їх збирання та приготування.
Пам’ятка для грибника
Відмовтесь від вживання пластинчатих грибів, тому що саме ними найчастіше отруюються люди.
Збирайте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
Не збирайте гриби в парках, скверах, у дворах, поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях. Гриби вбирають у себе всі шкідливі речовини, зокрема й важкі метали – ртуть, свинець та інші.
Не беріть до кошика невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою. Остерігайтеся пластинчатих грибів, адже отруйні гриби маскуються під них.
Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих.
Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
Не забувайте, що гриби – швидкопсувний продукт. Чистити, мити та готувати гриби слід у день їх збирання. Перед готуванням страви уважно перевірте зібрані гриби. Завжди варіть гриби перед смаженням чи іншим готуванням. Відібрані гриби відварюйте кілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
Не купуйте дикорослих грибів на стихійних ринках, адже невідомо, де і коли вони були зібрані.
Група ризику
Дикорослі гриби не рекомендовано вживати:
жінкам у період вагітності й грудного вигодовування;
дітям до 12 років, оскільки в них ще недостатньо розвинена ферментна система;
людям літнього віку;
людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки. У таких хворих після вживання незначної кількості грибів виникає загострення основної хвороби.
Симптоми отруєння
Нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, задуха, судоми, галюцинація.
Ознаки отруєння можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів.
Допомога при отруєнні
- При перших ознаках отруєння терміново викликати екстрену медичну допомогу за телефоном 103;
- промити шлунок простою водою;
- прийняти сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла);
- пити багато рідини (підсолену воду, прохолодний чай);
- не вживати алкоголь, будь-яку їжу.
Пам’ятайте
Із 2 тисяч грибів в Україні їстівними вважаються приблизно 500 грибів.
У деяких їстівних грибів є небезпечні двійники – ті, що через смакові якості непридатні в їжу або навіть отруйні.
Серед отруйних грибів найнебезпечнішою є бліда поганка, отруєння якою часто закінчується летально.
Щоб убезпечити себе, краще купувати гриби, вирощені у теплицях (печериці, гливи тощо).
Департамент з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами облдержадміністрації
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Спецтема
Оголошення
12:07, 21 грудня
08:45, 17 грудня
08:44, 20 грудня
live comments feed...