13:20, 7 липня 2018 р.
Надійне джерело
Новий гастрономічний туристичний маршрут презентували в Полтаві
Етномузей пива та самогону в Абазівці, музей олії у Мачухах і ось тепер – інтерактивний музей народної гастрономії у Полтаві. Учора відбулася офіційна презентація унікального туристичного гастрономічного маршруту, котрий об’єднує усі три «смачних» музеї. Останній – заснували на базі одного з найбільших готелів обласного центру "Турист". І саме тут можна не тільки побачити унікальні експонати, що демонструють життя Полтавщини різних часів, а й скуштувати за попереднім замовленням страви за рецептами з «Енеїди» І.П. Котляревського.
Господиня музею, та автор ідеї створення екскурсії з суто полтавською дегустацією, Лариса Оніщук, розповідає:
«Ми маємо кілька старовинних книг з тлумаченням рецептів твору І.П. Котляревського. Вони – експонати музею. До цього проводили майстер-класи по виготовленню галушок – це також мало гарний попит серед полтавців, туристів з інших регіонів України. Особливо діти були у захваті. Тепер ми вирішили урізноманітнити свою туристичну пропозицію: наші гості мають змогу послухати екскурсію, зіграти в гастрономічний полтавський квест, стати частиною інтерактивної казки та скуштувати більше десятка страв, описаних у «Енеїді» Котляревського».
Експозиція музею
До того, як скуштувати приготоване майстринею кулінарної справи, шеф-кухарем Наталією Мосієць, варто послухати про історію створення цих страв, побачити, в чому та як їх готували, з якої нагоди. Саме для цього – екскурсія невеличким затишним музеєм, що поєднує у собі кілька епох та соціокультурних прошарків: від старовинної української хати до меблів з будинків шляхти часів Котляревського. Тут є унікальний мисник 1960 року, неймовірної краси вишиті на полотні фіранки, привезені з с. Андріївка, Новосанжарського району. Є тут глечики, горщики, сундуки та тіпуни, пивні кружки та навіть огірок, вирощений у пляшці та залитий міцним алкоголем.
«Скоро тут має з’явитися ще й стилізована українська піч. Вона стане доповненням затишку цієї кімнати, створить відповідну домашню атмосферу», - розповідає про плани Лариса Оніщук.
Смачне меню з «Енеїди» та не менш смачні історії про страви
Серед страв презентаційної дегустації були: куліш, затірка, локшина, пашкет (паштет), галушки з салом, вареники з вишнями, крохмаль (так називав Котляревський кисіль), пундики, галушки, яйця до хрону, потапці, сливи солоні. А ще – напої: первак на семи ягодах, наливки та настоянки на травах, узвар та компот.
«Горілка в українців була дуже високої якості. Навіть невеличкі хуторки мали броварні. У Диканьці у 19 ст. було 6 броварень, які варили високоякісне пиво. Пиво Кочубеївських пивоварень отримувало найвищі нагороди, золоті медалі на різноманітних ярмарках. Наливками на ягодах навіть в церквах раніше причащали», - розповідає начальник відділу туризму та культурної спадщини управління культури Полтавського міськвиконкому Віталій Павлов.
А старша наукова співробітниця музею-садиби І. Котляревського у Полтаві Валентина Скриль доповнює розповідь замальовкою з життя видатного земляка:
«Котляревський у багатьох полтавців був кумом. Його завжди запрошували в гості. Він був душею компанії: знав багато історій, байок, анекдотів. Жив просто, але не був проти того, щоб випити гарного вина. І сам Котляревський до себе запрошував гостей. Найчастіше – в Жилавий понеділок, в перший понеділок Великого посту. Запрошував «пополоскати зуби». До столу подавали гарних запечених в’юнів, щуку фаршировану, линів та добротне угорське вино».
«Марічка в косі червона стрічка, або ніч на Івана Купала»: казка для інсценізації на «закуску»
Окрім страв гостей першої дегустації частували авторськими казками. Сьогодні – ставили авторську казку методиста центру методології та методики формування цінностей ПОІППО Анжели Романенко про Марічку. Учасниками інсценізації стали присутні на дегустації.
«Гумор – головна зброя І. Котляревського, чого б не присмачити частування за рецептами його епохи часточкою щирого сміху?», - каже пані Анжела та заводить пісню про «Полтавські галушки».
Гастрономічний маршрут - родзинка туристичного сезону-2018 та Полтави загалом
«З 26 червня працює в Абазівці етномузей пива та самогону. Кілька років успішно приймає туристів музей олії у Мачухах. Ось тепер – музей народної гастрономії. До Полтави можна приїхати на кілька днів, зупинитися в наших готелях та їхати куштувати справді українську кухню, народжену на Полтавщині. Адже стільки страв, які дала Україні наша область, не дала жодна інша: полтавський борщ, полтавські галушки та пампушки, пундики, сало спеціальним чином зістарене (знаю людей, котрі по сало їдуть саме на Полтавщину). Більше того, наша кухня дуже цікава туристам з-за кордону. Італія. Польща, Франція навіть Китай їдуть смакувати нашими наїдками. Вірю, що маршрут матиме успіх!», - підсумовує голова громадської організації «Туристичний кластер Полтавщини» Наталія Однойко.
Те, що маршрут однозначно матиме успіх, потверджує і витяг з аналізу туристичної пропозиції Полтавщини:
«Полтава відома у світі своїми галушками. Вам варто розвивати саме гастрономічний туризм. Матимете з того популярність, це додасть вам унікальності, може стати частиною вашого бренду» , - радила г олова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Анна Романова .
Отож, бажаємо новому маршруту успіху та багато туристів! Детальнішу інформацію про екскурсію в три музеї, а також контакти шукайте на сайті «Полтавщина туристична».
Ольга Гладченко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
17:28, 18 грудня
11:37, Сьогодні
15:34, 21 грудня
09:44, Сьогодні
10
live comments feed...