Як святкувати Святвечір

6 січня – останній день різдвяного поста, який в народі зветься Святий вечір, або Багата кутя. В цей день можна вживати лише пісну їжу.

Невід’ємною частиною святкування є кутя, яка виготовляється з пшениці та меду. Втім, рецептів цієї страви дуже багато. Також до столу подавали борщ, гриби, пироги з капустою та квасолею, узвар.

Серед традицій Святовечора – колядування. Молоді люди ввечері ходять по хатам, співають різдвяних пісень, за що отримують страви із святкового столу.

На Святвечір годять в гості до хрещених батьків, або навпаки до хрещених дітей. До вечора дорослі нічого не їли, годували лише дітей. До столу сідали лише коли сходила перша зірка на небі.

Із Святвечором пов’язано багато народних прикмет та повір’їв. Дівчата ворожили на судженого, а дорослі люди – скільки залишилося жити та на здоров’я собі та дітям.