За реформою шкільного харчування 2020 року, в закладах освіти дітей почали годувати за новим меню, де відсутні хлібобулочні вироби, цукр та сіль. Замість цього туди додали більше фруктів, овочів, м’яса та молочної продукції. Чи подобається нова реформа батьками та дітям дізнавалися журналісти 0532.
У 2020 році Україна розпочала реформу системи харчування у закладах освіти. Полтава не стала виключенням, бо у міських школах почали активно впроваджувати нові стандарти та вдосконалювати шкільне харчування.
Вже з початку 2022 року в закладах освіти запроваджено нове меню:
- Відтепер у школах використовується лише йодована сіль, а кількість цукру - значно зменшилася;
- Цільнозерновий хліб з пшеничного борошна в обмеженій кількості;
- Значна частина меню – це свіжі, заморожені або квашені овочі та фрукти;
- Кількість картоплі в стравах обмежена;
- М’ясні страви подаються з овочевими гарнірами та салатами;
- Вільний доступ до питної води, обмежене вживання какао, чаю та соку без цукру.
В одній із полтавських шкіл такі нововедення активно використовують. Наприклад, ліцей №2 «Подільський» ПМР. У стінах цього закладу активно впроваджується нове меню, а під час уроків дітей навчають навичок корисного та здорового харчування.
«У нашому закладі вдосконалена система організації харчування. Забезпечена формування здорового збалансованого споживання їжі та питної води. У планах нашого закладу є модернізація харчоблоку. Якісне та здорове харчування – це зміцнення здоров’я школярів, профілактика інфекційних захворювань. Шкільні здорові сніданки формують правильні харчові звички та впливають на фізичний розвиток дітей», - розповідає директор ліцею №2 «Подільський» ПМР Ольга Петренко.