Стрімке зростання цін на сир, м'ясо та яйця: причини подорожчання і як це позначилося на Полтаві?

Продукти на ринку. Фото: 0532.ua

Подорожчання продуктів не оминуло і Полтаву. В останні місяці на полицях українських магазинів та ринкових прилавках відчутно зросли ціни на молоко, м’ясо та, зокрема, яйця. Основними причинами такої тенденції експерти називають дефіцит сировини та подорожчання енергоресурсів.

Журналіст 0532.ua вирушив на Центральний ринок Полтави, щоб з’ясувати, скільки тепер коштують базові продукти харчування.

Тож на прилавках ринку курятину пропонують за ціною 120 грн/кг, качку – 200 грн/кг,  свинину – від 160 грн/кг, а телятину – у межах від 200 до 270 грн/кг. Вартість сала залишається приблизно на рівні свинини, стартуючи від 160 грн/кг. Варто зазначити, що ціни можуть суттєво різнитися залежно від конкретного продавця, тому покупцям рекомендується уважно порівнювати пропозиції.

На ринку ми також звернули увагу на молочну продукцію та овочі. Літр молока коштує 36 грн, сметана – 65 грн/кг, а «родзинкою» на торті став кисломолочний сир, ціна якого сягає 150 грн/кг.

Що стосується яєць, то їхня вартість наразі коливається від 60 до 70 грн за десяток.

Ціни на овочі також зростають разом із м’ясом та молочними продуктами. Наприклад, картопля на ринку продається по 35–40 грн/кг.

Червоноголова капуста коштує 45 грн/кг, тоді як звичайна білокачанна дешевша – 30 грн/кг.

Моркву пропонують за ціною 33 грн/кг, а часник – по 170 грн/кг.

Українські економісти прогнозують подальше зростання цін у найближчий період. Це свідчить про те, що подорожчання ще не досягло свого піку. Попри це, залишається надія на стабілізацію ситуації в майбутньому.

Нагадаємо, як зросли ціни на основні інгредієнти українського борщу.

Стежте за усіма важливими новинами у нашому Telegram.