Наближається Різдво: скільки коштує приготувати кутю?

Наближається Різдво за юліанським календарем. І хоча цьогоріч в Україні чимало громадян вирішили перейти на нову дату святкування – 25 грудня, 7 січня як день відзначення одного з найбільших свят православного календаря все ще лишається актуальним.

За давньою традицією, у цей вечір рекомендують приготувати на різдвяний стіл 12 страв, однак чіткого їх переліку немає. Обов’язково необхідно поставити на стіл кутю, узвар, борщ, вареники . Решта страв може різнитися залежно від регіону.

Втім, кутя – неодмінний атрибут столу в будь якій місцевості, ритуальна страва.

На Полтавських ринках для традиційної куті в асортименті є абсолютно всі інгредієнти.

За нашими підрахунками, кутя 2023 року коштуватиме полтавським господиням приблизно 150 гривень:

  • Склянка пшениці – 10 гривень
  • Курага і чорнослив – по 25 гривень за сто грамів
  • Мак – 25 гривень
  • Ізюм 30 гривень
  • Горіхи – 25 гривень
  • Набір для узвару – 35 гривень

Ціни можуть варіюватися на різних ринках, поте не значною мірою. Самі продавці кажуть, що у порівнянні з минулим роком вартість зросла не значно: приблизно, на 10%.

Читайте також: Аномальне тепло зміниться морозом та снігом – прогноз Наталки Діденко