Наближається Різдво за юліанським календарем. І хоча цьогоріч в Україні чимало громадян вирішили перейти на нову дату святкування – 25 грудня, 7 січня як день відзначення одного з найбільших свят православного календаря все ще лишається актуальним.
За давньою традицією, у цей вечір рекомендують приготувати на різдвяний стіл 12 страв, однак чіткого їх переліку немає. Обов’язково необхідно поставити на стіл кутю, узвар, борщ, вареники . Решта страв може різнитися залежно від регіону.
Втім, кутя – неодмінний атрибут столу в будь якій місцевості, ритуальна страва.
На Полтавських ринках для традиційної куті в асортименті є абсолютно всі інгредієнти.
За нашими підрахунками, кутя 2023 року коштуватиме полтавським господиням приблизно 150 гривень:
- Склянка пшениці – 10 гривень
- Курага і чорнослив – по 25 гривень за сто грамів
- Мак – 25 гривень
- Ізюм 30 гривень
- Горіхи – 25 гривень
- Набір для узвару – 35 гривень
Ціни можуть варіюватися на різних ринках, поте не значною мірою. Самі продавці кажуть, що у порівнянні з минулим роком вартість зросла не значно: приблизно, на 10%.
Читайте також: Аномальне тепло зміниться морозом та снігом – прогноз Наталки Діденко