"Старий Мілан" - у центрі Полтаві
Полтава. Вулиця Соборності. Наші дні. Тротуаром у бік Білої альтанки йдуть двоє чоловіків. Один – у військовому однострої ЗСУ, інший – у цивільному одязі. Минають Петровський парк і невдовзі зупиняються біля закладу, прикрашеного прапорами України та Італії. Напис на входом – «Старий Мілан».
-Це Марко – справжній італієць! – рекомендує його своєму знайомому чоловік у цивільному. Військовий посміхається. Вони дякують і приступають до страви.
Марко повертається на кухню, де починає розкатувати тісто для нової піци.
Додає ковбасу, сир, соус та спеції. Ставить у духовку і не деякий час виходить у зал – до нових гостей.
Марко дійсно із Італії. Його родина має власний ресторан на Сардинії. А Марко разом із дружиною Тетяною тривалий час жили і працювали у Мілані.
Саме дружина познайомила італійця із рідною для неї Полтавою. І Марко полюбив українське місто. Деякий час подружжя жило на дві країни, але потім вирішили повністю перебратися до Полтави. Збудували тут власний дім. А з часом засумували за духом Італії і вирішили відкрити у місті піцерію, яка б нагадувала їм про Мілан. Роботи із ремонту та реконструкції приміщення на Соборності, 15 розпочали у жовтні минулого року. А відкриття піцерії запланували на 15 березня 2022-го.
***
24 лютого 2022. Піцерія «Старий Мілан» майже готова до відкриття, але росія розпочинає повномасштабне вторгнення.
-Ми могли поїхати, але Марко сказав: «Я нікуди не поїду. Знайду рушницю – будемо відстрілюватися!». Ми, не відкриваючись, почали робити піцу, фокачу, носили до собору, до різних наших підрозділів, годували і солдатів, і переселенців, - згадує Тетяна Костянтинівна.
За кілька тижнів друзі Марко і Тетяни переконують їх – заклад потрібно відкривати. Попри війну люди знаходять час і можливість сходити у свої улюблені місця. І «Старий Мілан» відкривається у заплановану дату – 15-го березня.
«Старий Мілан» - це дух Італії в українському місті
У піцерії «Старий Мілан» усе – від аромату свіжої піцци до найменших елементів інтер’єру – створює атмосферу занурення у куточок Італії, розташований посеред українського міста. Символічно, стіни закладу прикрашають прапори України, Італії та рідної для Марко Сардинії.
-Ви знаєте, справді люди сюди приходять, щоб відчути запах Італії. Говорять, що він їм нагадує про улюблені місця на Середземномор’ї. Один із постійних клієнтів написав, що у нинішній час наша піцерія для нього – як промінчик сонця у темному царстві! Це справді надихає, - зізнається пані Тетяна.
Дух Італії має бути справжнім. Саме тому продукти для начинки піци ретельно обирають лише італійські: їх або знаходять в Україні, або замовляють із Італії. Ставку роблять на натуральні інгредієнти без консервантів та добавок. А для приготування піци Марко використовує тісто тривалої ферментації, яке легко засвоюється.
У меню закладу – піца, фокача, італійський хліб філоне, філончині із оливками, італійський пиріг кальцоне тощо.