Розпочинається сезон збирання лісових грибів, отруєння якими є одним із найважчих серед харчових отруєнь.
Що потрібно знати про отруєння грибами
Більшість випадків отруєння відбувається через вживання неїстівних та отруйних грибів.
Неправильне приготування та споживання їстівних грибів також може спричинити отруєння, в тому числі тяжке. У перезрілих та несвіжих грибах накопичуються токсини, утворені в результаті розкладу білків, також їстівні гриби можуть бути уражені грибами-паразитами. Зазначені чинники можуть являтись факторами ризику отруєння. Важливо зауважити: очищення чи приготування грибів не інактивують токсини.
СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання; різкий біль в животі; діарея; запаморочення; підвищення температури тіла; зниження пульсу; задуха; судоми; відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги); поява галюцинацій та марення.
Тривала токсична дія отруйних речовин на печінку, нирки та нервову систему можуть спричинити смерть, тому якщо ви відчули або помітили в близьких будь-який із наведених симптомів, негайно звертайтеся до лікаря! Самолікування або ж зволікання може коштувати вам життя!
КОМУ НЕ МОЖНА ЇСТИ ГРИБИ
Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати: жінкам у період вагітності і грудного вигодовування; дітям до 12 років, людям літнього віку.
ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ
Найголовніше - терміново телефонуйте «103».
Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла).
До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
Рекомендуємо також обов’язково зберегти залишки грибів або приготованих із них страв, аби прискорити лабораторну діагностику отруєння і призначення лікування.
Ні у якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно.