В Україні стрімко зростатимуть ціни на хліб – думка експертів

З початку 2021 року в Україні на 5-6 гривень виросла ціна хліба, а експерти прогнозують подорожчання хлібобулочних виробів ще на 20%.

Що з цінами?

“Оптимістично до кінця року можливе подорожчання на 10%. Не виключено, що наступний етап буде з нового року”, – каже президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дудченко.

Одна з причин – величезний стрибок цін на газ для підприємств. Пекарні -на межі виживання. Ціни на газ для них зросли у сім разів.

“Нам доводиться брати кредити – щоб людям виплатити заробітну плату”, – розповів керівник хлабкомбінату Юрій Новоставський.

Страждають від цін на енергоносії пекарні по всій країні. Їм доводиться підвищувати ціни, щоб заробити, а не працювати та отримувати збитки.

А у Всеукраїнській асоціації пекарів попереджають, що хліб подорожчає, а його якість, при цьому, погіршиться.

“Борошно буде зі заниженими хлібопекарними якостями, тобто хліб може получатися не такий пухкий, не такий ароматний, не такий смачний”, – каже президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дудченко.

А все через брак зерна для виробництва якісного борошна. Пшеницю нині масово експортують. Ціна на міжнародних ринках різко підскочила до рекордних показників. Вивозити зерно – вигідно, від вантажІвок в Одеському морському порту немає відбою. Українську пшеницю чекають в Китаї, Єгипті, Європі.

“У Франції великі проблеми із пшеницею. У зв’язку із погодними умовами там дуже великі ціни зараз”, – розповів економіст Олег Пендзин.

Вивозять пшеницю першого й другого класу – тобто саме ту, з якої можна зробити якісне борошно і спекти пухкий хліб. А зерно третього класу і фуражне – для корму худоби – залишають. З нього й доведеться молоти борошно.

“Ми не можемо зробити те борошно, яке бажають бачити хлібопекарі. Якщо зробити борошно з пшениці тільки третього класу, то треба туди додавати чи суху клейковину, чи якісь домішки. Ферменти і таке інше”, – каже голова Асоціації “Борошномели України” Радіон Рибчинський

Якість хліба постраждає?

В асоціації борошномелів України запевняють, що такий хліб безпечний – принаймні шкоди для здоров’я не буде. Але рецептуру пекарям доведеться змінювати. Може змінитися смак і аромат хліба, його текстура. І на додачу – усі ці домішки – зроблять хліб значно дорожчим.

Ми вирішили перевірити якість хліба, купили кілька буханок та віднесли до лабораторії. Усі зразки пройшли випробування на відповідність держстандартам.

“Згідно з ДСТУ 02:00 все в нормі – перевищення згідно нормативних документів не було”, – розповіла начальниця лабораторії фізико-хімічних досліджень Держпродспоживслужби Алла Маслюк.

Кореспондент “Сьогодні” Максим Урлапов звернувся і до міністра аграрної політики та продовольства – запитав, чому держава дозволяє масово вивозити цю пшеницю за кордон.

“Експорт ми повністю контролюємо”, – каже міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Міністр обіцяє, що в країні залишиться достатньо пшениці. Усю, мовляв, не вивезуть. А експорт державі потрібен, щоб валюта надходила й економіка зростала.

За матеріалами відкритих джерел

Читайте також: Прийшли холоди - пора утеплитися. Якими є ціни на верхній одяг ?

Підписуйтеся на нашу сторінку у мережі Фейсбук

Стежте за усіма важливими новинами у нашому Telegram