Літо – це пора не тільки відпочинку, а й роботи на городі. Господарі та господарки роблять заготовки на зиму, консервують і заморожують овочі та фрукти. Сьогодні, і я поділюся з вами своїми найулюбленішими та найсмачнішими рецептами консервації, які перевірені роками. Всі ці записи моя бабуся збирала десятиліттями. Раніше рецепти вирізали з газет, дізнавалися у знайомих та передавали з покоління у покоління записані у величезний зошит.
Один з моїх найулюбленіших рецептів – це «Асорті».
Для цього вам знадобляться:
огірки, невеликі помідори, цибуля та болгарський перець. Овочі миються та ріжуться: помідори – навпіл або на чотири частини, огірки – кружечками, цибуля – кільцями, перець – невеликими слайсами.
У чисту банку викладають шарами овочі: цибуля, огірки, помідори, перець. На дно банки покласти кілька горошин чорного перцю.
Для маринаду потрібно: 3ст л солі, 6 ст л цукру, 9 ст л оцту на 3 л води.
Довести до кипіння, залити у банку з овочами. Стерилізувати у ємності з водою 10 хвилин і закатати. Для стерилізації підійде велика каструля. Вода повинна покрити хоча б половину банки.
Другий рецепт – це огірки у кетчупі.
Для нього вам знадобляться невеличкі огірки. Їх треба помити та відрізати кінчики. На дно вимитої банки покласти кріп, порізаний зубок часнику, два лаврових листки. Потім огірки кладуть в банку(для цього рецепту ми використовуємо банки в 1л) та заливають маринадом. Дня нього вам потрібно: 6 стаканів води, 1стакан цукру, 1 стакан оцту, 2 ст ложки солі, 6 ст ложок кетчупу чилі будь-якої марки. Маринад довести до кипіння та розлити по банках. Потім стерилізувати у ємності з водою 10 хвилин і закатати.
Третій рецепт – консервовані огірки з оцтом.
Для цього вам знадобляться огірки. Їх треба промити та відрізати кінчики. Для маринаду вам знадобиться: 3-літрову банку – 12 ст л оцту, 2 ст л цукру, 2 ст л солі.
У простерилізовану банку на дно кладемо кріп, дві порізаних зубки часнику, корінь хрону та кілька горошин чорного перцю. Далі в банку кладуть огірки, заливають доведений до кипіння маринад та закатують.