Цьогорічне літо виявилося дуже сприятливим для активного росту грибів. Але, на жаль, збирати та їсти дикорослі гриби не завжди може бути безпечно.
За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за 5 місяців поточного року в Україні зареєстрували 19 випадків отруєння дикорослими грибами, внаслідок чого постраждало 35 людей, з них 12 дітей, померли 1 дорослий та 2 дитини.
У Полтавській області від отруєння грибами у травні постраждала 1 дитина. Окрім цього, 13 червня до Лохвицької міської лікарні з попереднім діагнозом: отруєння дикорослими грибами госпіталізований чоловік 1950 року народження. Лікарі оцінюють стан здоров’я потерпілого як середньої тяжкості.
Пам’ятка для грибника
– Не купуйте дикорослих грибів на стихійних ринках, адже невідомо, де і коли вони були зібрані.
– Збирайте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
– Не збирайте гриби в парках, скверах, у дворах, поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях. Гриби вбирають в себе всі шкідливі речовини, в тому числі й важкі метали — ртуть, свинець та інші.
– Не беріть до кошика невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою. Остерігайтеся пластинчатих грибів, адже отруйні гриби маскуються під них.
– Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих.
– Не збирайте гриби у посушливу погоду: в цей час гриб пересихає і збільшує концентрацію токсинів.
– Не вживайте сирих грибів.
– Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
– Не забувайте, що гриби – швидкопсувний продукт. Чистити, мити та готувати гриби слід в день їх збирання. Перед готуванням страви уважно перевірте зібрані гриби. Завжди варіть гриби перед смаженням чи іншим готуванням. Відібрані гриби відварюйте кілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
– Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Група ризику
Дикорослі гриби не рекомендовано вживати:
– жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
– дітям до 12 років, оскільки в них ще недостатньо розвинена ферментна система;
– людям літнього віку;
– людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки. У таких хворих після вживання незначної кількості грибів виникає загострення основної хвороби.
Симптоми отруєння
Нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, задуха, судоми, галюцинація.
Ознаки отруєння можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів.
Допомога при отруєнні
– При перших ознаках отруєння терміново викликати екстрену медичну допомогу за телефоном 103;
– промити шлунок простою водою;
– прийняти сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла);
– пити багато рідини (підсолену воду, прохолодний чай);
– не вживати алкоголь та будь-яку їжу.
Пам’ятайте
Із 2 тисяч грибів в Україні їстівними вважаються приблизно 500 грибів
У деяких їстівних грибів є небезпечні двійники – ті, що через смакові якості непридатні в їжу або навіть отруйні.
Серед отруйних грибів найнебезпечнішою є бліда поганка, отруєння якою часто закінчується летально.
Щоб убезпечити себе, краще купувати гриби, вирощені у теплицях (печериці, гливи тощо).