В нашій області зафіксовано 2 випадки отруєнь грибами, внаслідок чого постраждали двоє людей, з них одна дитина.
Зокрема, 13 червня до Лохвицької міської лікарні з попереднім діагнозом: отруєння дикорослими грибами госпіталізований чоловік 1950 року народження. Лікарі оцінюють стан здоров’я потерпілого як середньої тяжкості - інформує департамент цивільного захисту ОДА.
Загалом же, з а даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за 5 місяців поточного року в Україні зареєстрували 19 випадків отруєння дикорослими грибами, внаслідок чого постраждало 35 людей, з них 12 дітей, померли 1 дорослий та 2 дитини.
15 травня у Кременчуцьку районну лікарню доставили однорічного хлопчика. Дитина була у тяжкому стані. Згодом лікарі дізналися – малюк отруївся грибами, якими його нагодували батьки.
МОЗ постійно нагадує : дотримуйтеся правил безпеки під час збору дикорослих грибів!
Не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках, адже невідомо, де і коли вони були зібрані.
– Збирайте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
– Не збирайте гриби в парках, скверах, у дворах, поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях. Гриби вбирають в себе всі шкідливі речовини, в тому числі й важкі метали — ртуть, свинець та інші.
– Не беріть до кошика невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою. Остерігайтеся пластинчатих грибів, адже отруйні гриби маскуються під них.
– Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих.
– Не збирайте гриби у посушливу погоду: в цей час гриб пересихає і збільшує концентрацію токсинів.
– Не вживайте сирих грибів.
– Ніколи не застосовуйте „домашніх” методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
– Не забувайте, що гриби – швидкопсувний продукт. Чистити, мити та готувати гриби слід в день їх збирання. Перед готуванням страви уважно перевірте зібрані гриби. Завжди варіть гриби перед смаженням чи іншим готуванням. Відібрані гриби відварюйте кілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
– Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.