Полтавцям розповіли про користь і шкоду цукру та його замінників

За даними статистики кількість хворих на цукровий діабет у світі досягла рекордної цифри — 366 мільйонів, а у 2030 році становитиме 552 мільйони. В Україні – понад 1 млн 200 тисяч людей страждають на діабет. Якщо хвороба вже виявлена, людина повістю змінює режим харчування. Насамперед, має виключити з раціону цукор. Сучасний ринок пропонує нам сотні цукрозамінників. Чи всі з них безпечні? Про це та інше розповідає лікар – терапевт Олена Зоріна.

ДІАБЕТ: ХВОРОБА, ЩО МОЛОДШАЄ

« Діабет - найрозповсюдженіша хвороба ендокринної системи. На жаль, поки що не виліковна. Але за умов дотримання правил харчування з ним можна дожити до глибокої старості» - каже Олена Зоріна. І додає: з року в рік кількість хворих на діабет зростає, і сам діабет «молодшає». З чим це пов’язано?

- Чинників безліч. Якщо раніше медицина вважала діабет спадковою хворобою, то нині з’ясовано, що недуга може виникнути через багато інших чинників. Це напружений ритм життя, стреси, хронічна втома. І головне не правильне харчування. Пригадайте, скільки людей у нас полюбляють фаст-фуди. У скількох людей в руках спекотного дня можна побачити в руках пляшку з «Колою» та іншими солодкими газованими напоями. То ж дивуватися збільшенню статистики по діабету не треба – говорить Олена Зоріна.

Тобто, потенційно занедужати на діабет може будь – хто. Але що робити, якщо ви вже захворіли чи маєте генетичну спадковість і хочете з метою профілактики виключити цукор з раціону і натомість вживати цукрозамінники? Чи всі вони є безпечними? Адже більшість з них – продукт промислового виробництва?

СИНТЕТИЧНІ ЦУКРОЗАМІННИКИ : МІФИ І ПРАВДА

Олена Зоріна відповідає: так, на ринку безліч замінників, і частина з них не такі безпечні, як розповідають, рекламуючи їх, виробники:

- Ну, почнемо з найрозповсюдженіших. Серед синтетичних це аспартам. 100 гр. продукту – всього 4 ккал. Офіційно він вважається безпечним навіть для вагітних та дітей. Насправді ж у медицині відомі випадки алергічної реакції та на нього та інших неприємних проявів. Зауважу, напевно, не існує стовідсотково безпечних синтетичних замінників. Хоча то й же «брат» аспартама неотам вважають таки більш безпечним, принаймні у медичній літературі я не найшла негативних відгуків щодо нього. І навпаки, сахарин лікарі взагалі не рекомендують використовувати в їжу. Бо доведено його шкідливий вплив на сечостатеву систему. Повторюся, на моє переконання не існує стовідсотково безпечних синтетичних замінників цукру.

ПРИРОДНІ ЦУКРОЗАМІННИКИ

В основному, це продукти природнього походження: мед, рослинні компоненти. Олена Зоріна розповідає

- Найпопулярніший природній цукорозамінник це мед. Він відомий людям ще з доісторичних часів. Його використовували тоді, коли цукор ще не придумали. Я не буду повторювати, скільки корисних речовин у цьому продукті бджільництва, це все загальновідомі факти. Лише зауважу, що мед з обережністю мають споживати алергіки. І пам`ятайте: він дуже калорійний. Хочу також розвіяти популярний міф, що мед стає отруйним після термічної обробки. Це не правда. Він втрачає свої корисні властивості, але точно отруйним не стає.

Далі хочу розповісти про фруктозу. Або так званий « фруктовий цукор». Ось тут теж чи не найбільша кількість різних міфів. Найбільш розповсюджений, що фруктоза абсолютно безпечна. І навіть корисна. Але це не так. Справа у тому, що аби «переварити» фруктозу, організмові не потрібен інсулін. Цей процес виконує печінка. Відтак утворюється жир плюс зайві кілограми. Тому споживайте вироби з фруктозою дуже обережно. Деякі медики стверджують, що фруктоза може мати негативний вплив на серцево - судинну систему.

Особисто я вважаю найбільш оптимальним варіантом для заміни цукру стевію. Вона не калорійна, не має жодних протипоказань, має нейтральний смак і гіпоалергенна. Втім, вирішувати все вам. Будьте здорові!

Раніше ми розповідали Карантин в Україні продовжено до 31 жовтня