Із начальником шоколадного цеху Оленою Осадчою ми спілкуємося про історію полтавського «Домініка», секрети виготовлення цукерок і печива та перспективні плани підприємства.
- Олено Олександрівно, розкажіть про історію вашого підприємства і який шлях воно пройшло протягом років?
- Фабрика була створена 1919 року шляхом об’єднання маленьких карамельних майстерень «артілей» у фабрику для забезпечення області продукцією. В рамках започаткованої на той час програми по боротьбі з безробіттям діяв, так званий, «Комитет по борьбе с безработицей». Фабрика носила назву ім. Кірова. Виробляли карамель, цукерки та печиво. Цікаво, щодо створення фабрики, артілі – одноосібні домашні господарства з декількома найнятими працівниками – виготовляли в основному карамель і реалізували їх на ярмарках та ринках. Карамель готували у маленьких казанках на конфорках. Під час війни обладнання було евакуйоване, залишили тільки мінімум для випіканнягалет та сухарів для діючої армії. Після війни відновили виробництво, з кожним роком виробничі потужності зростали, фабрика стала одним із масштабних виробництв області та, згодом, України. Продукція експортувалась до п’яти республік. Найпопулярнішими на той час були цукерки «Метеорит», «Стріла», мармелад, зефір, грильяж. У 1991 році підприємство набуло нової форми власності та стало носити назву ВАТ «Полтавакондитер», у 2000 році були залучені інвестиційні кошти американської компанії SigmaBleyzer. Завдяки цьому виробництво та реалізація вийшли на новий рівень. На вулиці Маршала Бірюзова, 2 були відбудовані нові сучасні виробничі цеха, що відповідають усім західним нормам та стандартам харчової промисловості.
- Який «Домінік» сьогодні? Розкажіть про структуру підприємства. Які сьогодні у вас працюють цехи і що там виробляють?
- Тут і на сьогодні знаходяться основні виробничі потужності. Основними є шоколадний цех, цукерково-карамельний та борошняний.Підприємство носить назву ПрАТ «Домінік», що співзвучно з основним брендом компанії. Нашу продукцію знають та люблять не тільки по всій Україні, а й за її межами. Назви основних цехів говорять самі за себе. В асортименті на сьогодні безліч видів печива, шоколадних цукерок та карамелі, батончиків та шоколадних плиток. Орієнтуючись на потреби споживачів та враховуючи тенденції ринку, розпочали випуск безглютенового печива. Набуває популярності лінійка снекових батончиків з корисних інгредієнтів – вівсяні пластівці з горіхами, сухофруктами, насінням льону.
- Скільки людей сьогодні працює на підприємстві? І які спеціальності є затребуваними?
- Виробничі лінії автоматизовані та, враховуючи об’ємина виробництві, задіяні до 1000 працівників найрізноманітніших професій і спеціальностей: технологи, лаборанти, контролери з якості, оператори машин, слюсарі, наладчики ліній.
- Розкажіть про процес виготовлення цукерок чи печива – від початку і до фіналу.
- Цікавим є процес виготовлення шоколаду – спочатку усі інгредієнти, а саме: какао-масло, какао-терте, какао-порошок, цукор і молокопродукти чи горіхи при потребі, змішуються до потрібної консистенції.Потім маса подається на подрібнення до мікрочастинок. Є рецептури шоколаду, в яких спеціально більша ступінь подрібнення, щоб при вживанні відчувалися частинки какао. Потім конширування – тривалий процес постійного помішування підігрітої шоколадної маси, який інколи займає до 72 годин. Далі процес темперування – це охолодження шоколаду з безперервним помішуванням, суворим дотриманнямвстановлених температур та використанням дуже точного лабораторного обладнання. Цей процес – один із найважливіших, під час цього какао-масло набуває стабільної молекулярної форми – кристалізується, завдяки чому шоколад приємно хрумтить. Часто ми при недотриманні температурного режиму зберігання шоколаду в домашніх умовах чи ще в магазині (в холодильнику чи, навпаки, при температурі вище +21) можемо отримати, так званий, «сивий шоколад» - з білим нальотом. Відбувається міна структури какао-масла, яка не вплине на смакові властивості. Дуже важливо зберігати шоколад окремо від продуктів, які мають різкий, насичений запах – будьте певні, що шоколад набуде цього запаху і навіть присмаку.
- Яку сировину використовують на «Домінік»? Чи можнастверджувати, що «Домінік» - це не тільки смачно, але і корисно?
- Уся сировина та супровідні матеріали для виробництва проходять жорсткий вхідний контроль якості на відповідність усім встановленим стандартам. Сертифікується не тільки продукт, а й сировина, упаковка, виробничі лінії, цехи та технологічні процеси. Регулярно проходимо усі аудити і перевірки та успішно підтверджуємо якість. Продукція сертифікована згідноISO 22000:2005, IFS FOOD,ISO 9001:2015, «HALAL» и «UTZ Cocoa».
- Куди постачають продукцію «Домінік» в Україні та за кордоном?
- Географія реалізації продукції дуже масштабна. Нашу продукцію можна зустріти в усіх куточках України. За межами – це країни Європи, Персидського заливу, Південна Корея, країни СНД, Монголія. З 2006 року ми виробляємо продукцію на замовлення європейських компаній, успішно реалізуємо її і в Україні.
- Якими є плани підприємства? Які нові цукерки та інші кондвироби від «Домінік» ми побачимо на прилавках?
- Ми завжди у стані динамічного розвитку, у пошуку нових досконалих рецептур. Нам цікаві солодощі різних культур світу, поєднання шоколаду та натуральних фруктових інгредієнтів. Плануємо розширення асортименту печива та драже. Активно працюємо над зменшенням кількості цукру та жирів в продукції, щоб зробити її більш корисною для наших споживачів.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, що у світі кожні 2 секунди виготовляють шкарпетки компанії із Полтави.