Випікання млинців на Масляну – справжнє мистецтво. Начинки для цієї страви можуть бути найрізноманітніші: солодкі, фруктові, сирні, овочеві, грибні та м’ясні. Все залежить від вашої фантазії і смаку.
У 2020 році Масляна починається 24 лютого і триватиме до 1 березня. Ми підібрали найцікавіші рецепти, і навіть для тих, хто стежить за фігурою.
1. Млинці на вершках по-американськи.
Складові:
3 яйця;
500 мл вершків 10-процентних;
300 г борошна;
6 ст. л. цукру;
сіль, ванілін і кориця – на кінчику ножа;
0,5 ч. л. соди;
сироп кленовий – за смаком.
Приготування:
Відокремлюємо жовтки від білків, білки збиваємо з сіллю. Жовтки змішуємо з цукром, ваніліном, корицею, туди ж – соду, порціями додаємо вершки і борошно, розмішує вінчиком. Додаємо в отриману масу збиті білки.
Нагріваємо сковорідку і ополоником наливаємо тісто. Його не потрібно розподіляти по всій поверхні, млинчики вийдуть 10-12 см у діаметрі. Олія не використовується, оскільки в тісті достатньо жиру для смаження.
Подавати з кленовим сиропом.
2. Млинці у пляшці.
Складові:
600 мл молока;
3 ст. л. рослинної олії;
2 яйця;
3 ст. л. цукру;
0,5 ч. л. солі;
10 ст. л. борошна з гіркою.
Приготування:
Беремо 1,5-літрову пляшку від мінералки, вставляємо лійку і засипаємо борошно, цукор, сіль, заливаємо яйця, олію, молоко і закручуємо кришкою. Її просто потрібно гарненько потрясти. У пляшці дуже зручно розмішувати тісто!
Сковороду поставити на вогонь, розжарити і додати кілька крапель олії.
Наливаємо тісто на сковороду прямо з пляшки і печемо млинці! Це дуже зручно. До того ж, всюди чисто, ніяких крапель, що стікають з ополоника!
3. Млинці на воді.
Інгредієнти:
600 мл води;
300 г борошна;
3 яйця;
по 0,5 ч. л. солі, соди і лимонної кислоти;
2 ст. л. цукру;
1 ст. л. оливкової олії.
Приготування:
У миску розбити яйця, збити міксером, додати 500 мл води, перемішати.
Змішати в чашці 100 мл води з лимонною кислотою. Окремо в мисці змішати борошно, сіль, соду.
Додати борошняну суміш в рідкі інгредієнти. Замісити тісто без грудочок міксером. Тісто має настоятися близько 20 хвилин. Потім додати воду з розчиненою лимонною кислотою, змішати міксером.
Сковороду змастити при необхідності олією. Випікати млинці з обох сторін, готові змастити вершковим маслом. Такі млинці підходять як для солодких, так і для несолодник начинок.
4. Заварні млинці.
Складові:
500 мл молока;
4 яйця;
2 ст. л. соняшникової олії;
220-250 г борошна;
1 ч. л. соди;
0,5 ч. л. винного оцту;
250 мл крутого окропу;
10 г ванільного цукру;
дрібка солі;
2 ст. л. цукру.
Приготування:
У миску кладемо цукор, ванільний цукор, сіль і яйця, збиваємо вінчиком.
Додаємо олію, 250 мл молока і перемішуємо.
Всипаємо борошно і розмішуємо до консистенції густої сметани. Додаємо решту молока і перемішуємо.
Соду окремо гасимо оцтом і відразу вливаємо в тісто, перемішуємо.
Вливаємо відразу за содою окріп і добре перемішуємо.
Тепер смажимо млинці на добре розігрітій сковороді з двох сторін.
5. Сирні млинці.
Складові:
1,5 склянки молока;
2 яйця;
1 склянка борошна;
150 г сиру;
по 1 ч. л. солі, цукру і розпушувача;
2 ст. л. рослинної олії;
кріп – за смаком.
Приготування:
Змішати тепле молоко з цукром, сіллю і яйцями. Додати просіяне борошно з розпушувачем.
Сир натерти на дрібній тертці, додати в рідку масу. Потім додати дрібно посічену зелень і рослинну олію. Добре розмішати вінчиком.
Випікати на змащеній олією і добре нагрітій сковороді з двох сторін. Готові млинці змастити вершковим маслом.
Раніше ми писали Полтавців запрошують на традиційне загальноміське етносвято "Весела Масниця»