Традиції святкування Різдва різні не лише у кожній країні, а й у кожному населеному пункті. Звичаї святкування зимових свят відрізняються навіть у кожній родині. Одні Святвечір розпочинають із куті, інші нею завершують трапезу. У деяких сім’ях дідух ставлять на найпочеснішому місці – на столі. В інших – ховають його під скатертину. Проте без дідуха, куті та колядування не обходяться свята в українських родинах.
Завжди цікаво які традиції святкування Різдва існують у сім᾽ях відомих людей. Тому ми зібрали цікаві історії та ексклюзивні рецепти куті.
Руслана Писанка, вчилася готувати ідеальну кутю з кулінарним експертом шоу «Все буде смачно» Аллою Ковальчук і ділилася враженнями від поїздки в Карпати.
«Я їздила на Різдво з усією родиною в Карпати, - розповідає Руслана Писанка. - Ми жили в готелі домашнього типу, де всім заправляла господиня-гуцулка. На святкову вечерю нам подали 12 страв, серед них була кутя. Мені, чоловікові і його племінниці вона дуже сподобалася - ми вперше їли її із задоволенням. Особливо племяшка».
Рецепт ідеальної різдвяної куті від Алли Ковальчук
Інгредієнти:
пшениця - 200 г;
мак - 100 г;
сіль - 10 г;
мед - 3 ст. л.;
родзинки - 100 г;
сушені вишні - 100 г;
горіхи волоські - 100 г.
Пшеницю промийте в холодній воді. Пересипте її в каструлю і залийте водою. Накрийте кришкою, доведіть до кипіння і варіть 40 хв., поки пшениця не стане м'якою. У середині варіння додайте сіль. Кожні 10 хвилин помішуйте пшеницю. Готову пшеницю висипте на друшляк, дайте охолонути. Мак помийте, залийте водою, доведіть до кипіння і варіть 30 хв. Потім пересипте його в дрібне сито. Змішайте мак з цукром і розітріть до появи білого «молочка».
Родзинки помийте, залийте теплою водою на 7 хв. Злийте воду, обсушити. Горіхи подрібніть, обсмажте на сковорідці до золотистого кольору. Додайте до охолодженої пшениці мак, горіхи, родзинки - ретельно перемішайте.
Розведіть мед у склянці теплої кип'яченої води. Заливайте блюдо перед подачею на стіл.
Ведуча Юлія Бориско в одному з інтервю зізналася, що у Львові з бабусею вони готували традиційну кутю - пшениця, мак, горіхи, мед, узвар. А от у своїй родині прийнято готувати кутю з "м'ячиками".
"Наша суто сімейна кутя, яку ми вчотирьох готуємо у Києві, ще містить жменю родзинок. Вони надуваються як м'ячики - діти це люблять", - сміється ведуча ТСН."Ми - фанати куті. Готуємо її тричі на рік, як годиться, - відкриває родинний секрет Юлія. - Попереду так звана "голодна кутя" перед Водохрещею 18 січня."
Її колега Соломія Вітвицька поділилася своїм традиційним рецептом куті, адже будучи родом зі Львова, як ніхто інший знає, як правильно приготувати смачну кутю.
Соломія радить взяти 1 склянку пшениці, 100 грам маку, 100 грам почищених волоських горіхів, 100 грам родзинок та три столові ложки меду. Ведуча також рекомендує попередньо замочити пшеницю на ніч, а потім зварити.
«Мак теж запарити, тоді у макітрі розтерти і додати до пшениці. Також поріжте горіхи, родзинки та мед. Якими вони будуть за розміром, залежить від ваших вподобань», — розповіла Вітвіцька.
Після того Соля все разом змішує і в кінці додає узвар. За словами ведучої, тоді кутя виходить дуже смачною.
Тіна Кароль узимку не пропаде. Співачка і поколядувати вміє, і родичок-кулінарів має. Тому на свята точно буде що їсти.
"Звісно. Коли я була маленькою, саме на Різдво за великим столом збиралася вся рідня: бабусі, дідусі, тітки, дядьки, людей 25! Дідусь розповідав історії про війну, а бабуся згадувала біблійні сюжети", - згадує артистка.
За словами зірки, саме на Різдво у ранньому дитинстві вона вивчила свою першу молитву. Її, як каже співачка, вона пам'ятає досі."...Підготовка різдвяного столу у нашій родині була не просто традицією, а цілим ритуалом. Я допомагала і мамі, і бабусям", - запевняє Кароль.
Після першої зірки вся сім‘я Кароль, за її словами, сідала за стіл. На столі було неодмінно дванадцять страв, у приготуванні яких брала участь і Тіна.
"Більш за все мені подобалося ліпити вареники з картоплею і капустою. І, звичайно, найважливіше - кутя. Скільки себе пам'ятаю, допомагала мамі та бабусі її готувати. Головне - побільше горіхів і меду! М-м-м, пальчики оближеш!" - згадує артистка.
"Ще пам'ятаю, що більше за все мені, як і всім діткам, подобалося вибирати горіхи з куті, і вона мала бути дуже солодкою. Тому бабуся завжди намагалася покласти горіхів побільше, ну а я кутю від душі підсолоджувала", - сміється Тіна.
А якщо готувати не захотілося б, Тіна запросто могла б піти наколядувати собі ласощів. Адже колядувати вона вміє з дитинства:"А як же! (Співає:) "Файна з медом паляниця, а без меду не така, дайте, дядьку, п'ятака!" Було дуже весело! Ми з друзями ходили по будинках, по звичайних багатоповерхівках. Зараз про це згадуєш з особливим трепетом", - зізнається вона.
Українська співачка Маша Собко зізналася, що перший раз готувала кутю разом з каналом 1+1.
За Машиним рецептом, спочатку треба добряче розпарити родзинки. Потім подрібнити мак, слідом взяти грецький горіх і обжарити його.
«У мене в чоловіка алергія на горіхи, тому я завжди їх обсмажую. Однак і правильніше перш ніж кудись додати горіхи, обов'язково обсмажити. Так буде смачніше».
Після того Собко промиває пшеницю, замочує її на півгодини, і вже тоді варить до готовності. Коли всі інгредієнти готові, їх змішують і додають мед.
Продюсер Альона Мозгова поділилася спогадами про дитинство з колядками і зізналася, що й нині ворожить.
Традиції у сім'ї Мозгових шанують і досі. На різдвяний Святвечір у них на столі 12 страв. Кутю Олена готує сама, за старовинним бабусиним рецептом, дотримуючись цілого ритуалу.
Спершу вона прямує за продуктами на ринок і купує п'ять компонентів, необхідних для святкового частування: пшеницю, мак, горіхи, родзинки і мед. Потім на ніч замочує пшеницю у воді, поставивши її перед іконою.
"Вранці всі домашні вмиваються цією водою, протирають нею лікті і просять у Господа благополуччя на прийдешній рік. У день, коли готується кутя, не можна їсти до першої зірки, яка з'явиться на вечірньому небі", - розповідає Мозгова.
Що стосується ворожінь, то ними Альона захоплюється досі.
"У дитинстві на Святки ми з подружками щороку збиралися йти надвір і запитувати у першого зустрічного чоловіка ім'я, щоб дізнатися, як зватимуть майбутнього нареченого. Правда, так жодного разу і не сходили", - зізнається продюсерка.
Руслана Лижичко в одному з своїх інтерв’ю розповіла, що після Нового року, відсвяткованого на сцені вони з чоловіком чекають Різдва.
"Ми обов'язково приїжджаємо до Львова, адже в моєї мами 7 січня день народження. Вона нас так чекає, готує багато всього смачненького. На різдвяному столі в нас – кутя, борщ із грибами, риба, голубці, зрази, фарширований буряк, компот і ще кілька страв. Усе так смачно", - запевняє вона.
За словами співачки, її мама – найкращий у світі кулінар, а любов до роботи по господарству Руслані передалась, імовірно, саме від матері.
Мама співачки Камалії, Інна Петрівна, обожнює самостійно готувати. Кутя не стала виключенням. Інна Петрівна у подробицях розповіла, як зазвичай готує різдвяну страву.
«Берете спеціальну пшеницю для куті, десь два стакани. Відварюю її, вона має повністю пропаритися. У кінці можна додати столову ложку оливкового масла, тоді пшениця буде розсипчастою. Потім беру мак, промиваю його, замочую. Можна не відварювати, а просто залити окропом і настоювати ніч», — почала Інна Петрівна.
Вона також додала, що якщо бере два стакана пшениці, то треба взяти не менше 0,5 кг волоських горіхів. Горіхи Інна Петрівна радить подрібнити за допомогою качалки, але не дуже дрібно «Кладу горіхи в целофан, беру качалку і розкочую до невеличких шматочків, але так, щоб горіх ще можна було розжувати», — зауважила жінка.
Потім Інна Петрівна бере два стакани родзинок, миє його. Після цього бере мак і трохи подрібнює його у блендері «До маку варто додати 4-6 столові ложки меду, потім додаєте пшеницю, родзинки та горіхи. Перемішуєте все це, а в кінці для смаку я завжди додаю трохи солі. Ще можна влити трохи кип'яченої води, аби кутя була м'якішою», — підсумувала мама Камалії.
Про сімейні різдвяні традиції згадує й співачка Наталя Могилевська:"До нас завжди на це свято приїздила рідня з інших міст України, з Росії. А мама казала, що коли близькі поруч, можна відчути справжнє тепло, енергетику".
Є у родині артистки і свій секрет приготування куті. Так, мак, горіхи та мед Могилевська купила, а от виноград засушила для різдвяної страви ще влітку.
"Друзі запросили мене в Карпати і там пішли по знайомих співати. Гроші не брали, а от від частувань не відмовлялися. Там же, в Карпатах, я навчилася готувати пампушки з цукровою пудрою і особливий узвар", - зізналася співачка.
А от від ворожіння у різдвяні дні Могилевська завжди відмовляється. Мовляв, "нема чого спокушати долю".
Батько української співачки Тоні Матвієнко, Петро Іванович Гончар успадкував рецепт куті ще від своєї мами, тож залюбки поділився з нами класичним рецептом страви"Так кутю готувала ще моя мама в селі. Основа куті, смак, залежить від кількості маку. Мак обов'язково тертий, не молотий. Тому що оця фактура тертості, вона пишна робиться, мак робиться пишний. А якшо перемолоти то він буде як пісок у зубах", - почав розповідати Петро Іванович.
За його словами пшеницю, родзинки, так само як і мак, попередньо варто замочити. Можна на ніч, а можна на 4-5 годин.
Після того пшеницю треба зварити, а мак перетерти у ступі. Потім треба взяти волоські горіхи і порізати їх на невеличкі шматочки. Після того усе перемішати і додати цукор за смаком.
Співак Віталій Козловський вважає себе знатним колядником. Для нього різдвяні свята були перш за все вдалим часом для бізнесу.
"Заздалегідь розписував вдома на що мені не вистачає грошей і колядував до посиніння. Знав у нашому будинку всі точки, де на мене чекали", - ділиться спогадами артист.
"Пам'ятаю, як з двома друзями зайшли колядувати до сусідів, а у них у коридорі висів портрет дуже кумедної мавпи. І ми ледве доспівали нашу колядку, так сміялися! Сусіди ще довго мені це пригадували".
"Уся родина збереться за великим столом, який застеляється червоною скатертиною, а під нею в куточках - головки часнику. Є повір'я, що часник захищає все, що знаходиться на столі, від злих духів", - зауважує народний артист Богдан Бенюк.
"А на столі обов'язково буде дванадцять пісних страв: кутя, узвар, варенички з картоплею та капустою, підливочка з риби, квасоля, борщ з "вушками" - це такі маленькі варенички, схожі на пельмені, тільки не з м'ясом, а з грибочками.
Це моє улюблене різдвяна страва. Хоча сам я нічого не готую - тільки допомагаю", - зізнався Бенюк.
Та перш ніж їсти різдвяні страви у родині актора моляться, потім пробують кутю, а вже поті у сі інші страви.
"А вранці я обов'язково піду колядувати разом з дітьми - до друзів, знайомих. Я пам'ятаю дуже багато колядок - можу колядувати без зупинки.
Публікацію створено за відкритими джерелами.
Раніше ми писали, що головна ялинка із Полтави не стала кращою в Україні. А яка перемогла?