Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я України свій черговий пост у соціальній мережі «Фейсбук» присвятила картоплі. Зокрема – її користі, способам приготування та навіть правилам безпечного викопування.
Уляна Супрун розповіла – як безпечно копати картоплю
В.о. міністра написала про те, що сама по собі варена чи печена картопля не є калорійним продуктом, адже у 100 грамах такої страви міститься лише 94 кілокалорії. Інша справа, що українці рідко їдять усього по 100 грамів картоплі за раз і майже завжди поєднують її із жирним м’ясом, олією, вершками, сиром, сметаною тощо. Від цього і калорійність такої страви зростає в рази.
Щодо приготування страв із картоплі, то Уляна Супрун радить запікати, відварювати її у шкірці, на пару або готувати у мікрохвильовій печі. Таким чином у картоплі зберігається більше вітаміну С. А от картоплю фрі та чіпси в.о. міністра не радить їсти зовсім. Адже фритюр для їх приготування роблять із суміші олій, які нагрівають по кілька разів. А це призводить до утворення транс-жирів, які сприяють запальним процесам та атеросклерозу.
І що найактуальніше, Уляна Супрун дає кілька порад, як безпечно копати картоплю. Потрібно перш за все берегти поперек, працювати у рукавицях та захиститися від збудників хвороб, які можуть жити у землі.