Сьогодні в Україні відзначають День рибалки. Його традиційно відзначають у друге неділю липня. У Радянському Союзі це свято запровадили у 1965-му, у незалежній Україні офіційно затвердили у 1995-му. У цей день варто привітати усіх, хто працює у галузі рибного господарства. А також усіх тих, хто годинами може всидіти, дивлячись на поплавок і завжди приходить додому із гарним уловом.
Ми ж у День рибалки пропонуємо вам кілька рибальських секретів, які допоможуть завжди мати і гарну рибку, і смачну юшку.
А чи є риба?
Секрет перший. Щоб зловити рибу, спершу потрібно дізнатися, чи є вона у водоймі. Якщо ви вперше опинилися на річці чи ставкові, то спочатку дізнайтеся у місцевих, чи є взагалі тут риба. А якщо є, то яка і на що її зазвичай ловлять.
А на що ловити?
Вибір наживки – справа непроста. Не догодиш рибі – і залишишся без кльову. Найпростіший спосіб дізнатися, що полюбляє місцева риба, це розкрити шлунок першої ж спійманої. Те, що переважає у вмісті, і є улюбленим «делікатесом» місцевих рибок. Отже, на гачок потрібно начіпляти щось подібне.
Риба йде на свіжачок
Ще одна важлива для наживки складова – її свіжість. Ви навряд чи спокусите рибу зіпсутою наживкою. Риби взагалі не люблять різких та неприємних запахів. Тому дбайте про свіжість наживки та прикорму – і буде вам щастя, тобто кльов.
Мовчіть як риба
Риба не любить шуму і швидко реагує на різкі звуки. Тому намагайтеся не шуміти під час рибалки, а якщо улов зірвався з гачка, то голосно не лайтеся! Інакше риба більше не повернеться до шумного місця
Обирайте «рибний» час
Усі рибалки знають, яким важливим є час для ловлі. Влітку за ясної погоди рибу краще ловити перед сходом сонця, а також після його заходу. Коли сонце знаходиться у зеніті, добре ловиться краснопірка. А от плотва чи лящ можуть ловитися при неяскравому сонці (у серпанку), коли дме несильний західний вітер.
Пропонуємо також пригадати неймовірні рибальські історії від полтавських майстрв вудки.