Заступник голови Полтавської облдержадміністрації Володимир Замикула провів нараду з питань підвищення ефективності ведення свинарства у Полтавській області.
За оприлюдненими на нараді даними, рентабельність галузі минулого року склала 10%.
Розрахунки свідчать, що при правильному формуванні технологій утримання, годівлі та відповідному генетичному потенціалі поголів'я середні затрати на виробництво свинини становлять від 10 до 13 грн./кг (в залежності від форми господарювання, розміру підприємства, наявності власної кормової бази тощо).
При середній реалізаційній ціні протягом 2011 року на рівні 15,5 грн/кг рівень рентабельності свинарства у господарствах з належним організаційнимм рівнем виробництва складає від 20 до 50 відсотків, а на промислових комплексах – до 90 відсотків.
Тому галузь свинарства має досить великі невикористані потенційні можливості для розвитку, серед яких розширення можливостей власної переробки продукції (підвищення прибутковості у 2 рази), технічне переоснащення, вдосконалення технологій годівлі (застосування рідких кормів) та утримання тварин (боротьба зі стресами, створення комфортних умов утримання), вдосконалення породного складу поголів'я, застосування практики гібридизації.