У Випробувальному центрі державного підприємства освоїли нову методику по визначенню глутамату натрію (Е 621) у продуктах харчування. Про це АМН повідомили у прес-службі ДП "Полтавастандартметрологія".
Відтепер фахівці мають можливість визначати наявність харчової добавки у всіх видах м’ясопродуктів, в тому числі в ковбасах, м’ясних і м’ясорослинних напівфабрикатах, а також в сумішах пряноароматичних, чіпсах, снеках, сухих сніданках, пластівцях, томатних соусах та майонезах. Подібна можливість з’явилася завдяки технічному дооснащенню сучасного потужного рідинного хроматографа.
При передозуванні Е621 зафіксовані наступні разові реакції організму: головний біль, біль у грудях, прискорене серцебиття, почервоніння обличчя, приступи гніву та коливання настрою, напади занепокоєння, спрага, холодний піт, підвищення температури, запаморочення, нудота, розлад шлунку, м’язова слабкість, висипання на шкірі тощо. Такі хворобливі прояви називають "синдромом китайського ресторану", адже саме в китайській кухні полюбляють зловживати цією речовиною. Кількість добавки, що провокує їх, індивідуальна для кожного, а сама реакція може початися як миттєво, так і протягом 48 годин.
Нагадаємо, при потраплянні в організм, глутамат натрію легко проникає з крові в мозок і впливає на нього таким чином, що людині здається, ніби вона з’їла щось надзвичайне.