Сьогодні, 6 січня, в Україні святкують Святий вечір – одне з найурочистіших християнських свят. Найголовнішим символом Святвечора є кутя.
Кутя різдвяна - традиційне різдвяне блюдо. Вона складається з трьох обов'язкових компонентів - пшениці, маку і меду. У давні часи, кутею на Різдво з медом годували тих, хто хотів прийняти християнство. Причому, такий ритуал дотримувався для тих, які мали намір хреститися в Різдво і готувалися до Таїнства постом. Після хрещення їм давали мед, як символ солодощі духовних дарів. Зараз у різдвяну кутю додають розпарені родзинки і горіхи. Деякі готують з безліччю всяких сухофруктів і навіть шоколадом. Ми пропонуємо вам топ-5 рецептів куті.
Кутя різдвяна з пшениці з цукатами
Що нам знадобиться:
2 склянки пшениці, 50 г цукатів, ½ склянки волоських горіхів, мед
Приготування:
- пшеницю промити. Варити на воді на повільному вогні 2:00. У 4 ст. л. води розмішати мед за смаком, залити пшеницю медовим сиропом на 30 хв. Горіхи трохи подрібнити і обсмажити. Додати до пшениці цукати, горіхи і добре перемішати.
Рисова кутя на Різдво 2016
Складові:
250 г рису,
100 г родзинок,
100 г мигдалю,
цукор,
кориця,
мак.
Приготування:
- рис промити, залити водою і варити до готовності, не перемішуючи. Відкинути на друшляк і промити кип'яченою холодною водою. Мигдаль та родзинки обшпарити окропом, мигдаль трохи подрібнити. Цукор розвести в невеликому об'ємі води, змішати рис, мигдаль, корицю, родзинки і полити цукровим сиропом.
Кутя різдвяна з пшениці з родзинками і інжиром
Складові:
250 г зерен пшениці,
150 г родзинок без кісточок,
150 г нарізаних плодів інжиру,
100 г меду.
Приготування:
- зерна пшениці зварити до розм'якшення, але щоб вони залишалися цілими. Ізюм та інжир добре промити, залити холодною кип'яченою водою і дати набрякнути. Потім все з'єднати, додати мед і перемішати.
Кутя різдвяна з перловки
Складові:
200 г перлової крупи,
150 г маку,
50 г очищених горіхів,
50 г родзинок,
мед і цукор за смаком,
1/2 склянки вершків.
Приготування:
- перлову крупу промити, залити водою у співвідношенні 1 до 3 і варити до готовності. Відцідити і остудити. Мак заварити окропом і варити до тих пір, поки не буде легко розтиратися між пальцями. Мак ретельно відцідити (можна на ситі) і перекрутити через м'ясорубку. Ізюм запарити окропом. Мак перемішати з перловкою, додати подрібнені горіхи, родзинки, мед і цукор за смаком. Все перемішати з вершками.
Кутя на Різдво 2016 з ячної крупи з маком
Складові:
2 склянки ячної крупи,
3 л води,
1 склянка молока,
0,5- 1 стакан маку,
2-3 ст. ложки меду,
2 ст. ложки журавлинного або смородинового варення.
Приготування:
- крупу промити, відварити у воді на помірному вогні, знімаючи піну. Як тільки крупа почне виділяти слиз, зайву воду злити, кашу перекласти в інший посуд, додати молоко і варити до готовності крупи, весь час помішуючи. Мак залити його окропом, залишити на 5 хв, потім воду злити, мак промити, знову залити крутим окропом і, як тільки на поверхні води почнуть з'являтися крапельки жиру, відразу її злити. Розпарений мак перетерти в ступці, додаючи по 1 ч. Ложці окропу до 1 ст. ложці маку. Підготовлений мак змішати з кашею, додати мед і, безперервно помішуючи, прогріти на слабкому вогні протягом 5-7 хв. Потім зняти кашу з вогню і заправити варенням.